Saksassa takavarikoidaan natsilehtien näköispainoksia

Saksan viranomaiset ovat alkaneet takavarikoida aikakauslehtiä, joiden sisältönä on natsiaikaisia uutisia. Pelkästään Baijerissa viranomaiset poistivat myynnistä miltei 300 kappaletta Zeitungszeugen-lehden tuoretta numeroa.

Kuva: Zeitungszeugen / YLE uutiset grafiikka

Takavarikoituun Zeitungszeugeniin on painettu yksi natsien Völkischer Beobachter -lehden vuoden 1933 numeroista. Baijerin oikeusministeriön mukaan lisää takavarikkoja on odotettavissa.

Saksan viranomaiset ovat aloittaneet oikeustoimet lehden brittiläistä kustantajaa Peter McGeetä vastaan. Baijerin talousministeriö omistaa Adolf Hitlerin kaiken kirjallisen tuotannon oikeudet, joita se katsoo brittikustantajan rikkoneen. Yhdysvallat luovutti ottamansa oikeudet Baijerille sodan jälkeen, mutta McGeen mukaan asia ei ole ilmiselvä. Hänen mukaansa se kannattaa ratkaista oikeudessa.

Baijerin osavaltiohallitus sanoo pelkäävänsä, että natsilehtien näköispainokset loukkaavat juutalaisvainojen uhreja ja käyvät materiaaliksi uusnatseille. Saksan lakien mukaan kaikki natsisymbolit ovat kiellettyjä paitsi opetustarkoituksessa.

McGeen mielestä Zeitungszeugen on lain mukainen, koska siinä on alkuperäistekstien lisäksi historioitsijoiden kommentteja ja analyysejä.

Takavarikoitu numero on lehden toinen. Ensimmäinen ilmestyi tammikuun alussa. Kaikkiaan McGee on suunnitellut 51:tä numeroa.