1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Skotlannin Maria-kuningattaren salaviestejä paljastui arkistosta

Skotlannin 1500-luvulla eläneen kuulun kuningattaren Maria I:n eli Maria Stuartin kirjeitä on löytynyt skotlantilaisesta arkistosta, jonne ne olivat unohtuneet sadoiksi vuosiksi.

Skotlannin 1500-luvulla elänyt kuningattar Maria I Kuva: Nicholas Hilliard, 1610

Monet kirjeistä on kirjoitettu salakielellä, jota katolilainen Maria käytti kirjeenvaihdossaan kannattajiensa kanssa. Heidän tavoitteensa oli nostaa Maria Englannin valtaistuimelle protestanttisen serkkunsa Elisabet I:n tilalle.

Toistaiseksi kirjeet on esitelty vain valitulle historioitsijoiden joukolle, mutta ne on piakkoin määrä laittaa kaikkien nähtäville internetiin, kertoo The Scotsman -lehti.

Suuri osa viesteistä on Marian ja Beatonin arkkipiispan välistä kirjeenvaihtoa. Beatonista oli Marian suurlähettiläs ja tärkeä tietolähde Ranskassa, kun Maria palasi Skotlantii ranskalaisen puolisonsa kuoleman jälkeen. Nämä ranskaksi kirjoitetut kirjeet olivat usein kirjurin käsialaa, mutta Maria oli kirjoittanut niihinkin itse nimensä.

Elisabet I mestautti Marian vuonna 1587. Sitä ennen hän vietti 20 vuotta vankeudessa, kun Elisabetin syrjäyttämiseen tähdännyt salaliitto oli paljastunut. Sen tavoite toteutui seuraavassa sukupolvessa: Marian pojasta tuli Englannin kuningas Jaakko I, kun Elisabet kuoli ilman perillisiä.

Marian kirjeet ovat osa Skotlannin ja muunkin Britannian katolisen kirkon historiasta kertovan arkiston 250 000 dokumentista. Vuonna 1958 perustettu arkisto on määrä saada internet-kuntoon ensi kesään mennessä.

Uskontoa käsittelevän aineiston lisäksi arkistossa on dokumentteja muun muassa kirjailija Oscar Wildestä ja jopa Loch Ness -järven hirviöstä.