Boliviassa äänestettiin perustuslakiuudistuksesta

Boliviassa on äänestetty presidentti Evo Moralesin esittämästä perustuslakimuutoksesta. Lakimuutoksen odotetaan voittavan helposti, sillä sen kannatus intiaaniväestön keskuudessa on suurta.

Ulkomaat
Bolivialaisia intiaaneja äänestämässä
Boliviassa on alkanut kansanäänestys, joka voi lisätä huomattavasti maan intiaaniväestön oikeuksia.Reuters TV

Muutos antaa intiaanienemmistölle aiempaa enemmän poliittista valtaa ja mahdollistaa sen, että Morales voi jatkaa presidenttinä vuoteen 2014 asti.

Uudistus sisältää muun muassa uusia parlamenttipaikkoja Bolivian vähemmistökansallisuuksille ja poistaa katolisen kirkon ylivallan luonnonuskontoihin verrattuna. Samalla valtio saa lisää päätösvaltaa Bolivian raaka-ainevaroista.

Arvostelijoiden mukaan Morales pyrkii lakimuutoksella saamaan yliotteen parlamentin molemmista kamareista ja heilauttamaan poliittisen tasapainon intiaaniväestön hyväksi.

Vasemmistolainen Morales on Bolivian ensimmäinen intiaanipresidentti. Monet sunnuntain kansanäänestykseen osallistuneet muistavat vielä ajan, jolloin intiaaneilla ei ollut edes äänioikeutta.

Bolivian jakautumisen pelätään syvenevän

Perustuslakiuudistuksen pelätään pahimmassa tapauksessa syventävän ristiriitoja alkuperäisväestön ja muiden kansanryhmien, kuten perinteisen eliitin välillä. Syyskuussa hallituksen tukijoiden ja vastustajien yhteenotossa kuoli 20 ihmistä.

Presidentti Morales on perustellut lakimuutosta sillä, että uudistus mitätöisi viimein Espanjan siirtomaavallan vaikutukset.

Bolivia on Etelä-Amerikan köyhin maa.

Lähteet: AFP, AP