Boliviassa perustuslakiuudistus menossa läpi

Bolivialaiset ovat ovensuukyselyjen mukaan hyväksymässä presidentti Evo Moralesin esittämät muutokset perustuslakiin.

Ulkomaat
Bolivialaisia intiaaneja äänestämässä
Boliviassa on alkanut kansanäänestys, joka voi lisätä huomattavasti maan intiaaniväestön oikeuksia.Reuters TV

Kahden eri tv-kanavan tekemiin ovensuukyselyihin vastanneiden perusteella perustuslakiin tehtäviä muutoksia kannattavia on ainakin kahdeksan prosenttiyksikköä enemmän kuin muutoksia vastustavia.

Presidentti Evo Morales on jo kertonut kannattajilleen, että uusi Bolivia on nyt perustettu.

- Kolonialistinen valta päättyy nyt. Samalla päättyy maamme sisäinen ja ulkoinen kolonialismi, julisti presidentti kannattajilleen virka-asuntonsa parvekkeelta La Pazissa.

Ääntenlaskun alkuvaiheessa tulos on vielä epävarma. Koska Moralesia tukevien alueiden ääniä on laskettu vain vähän, odotetaan tuloksen kääntyvän ääntenlaskun edetessä selvin luvuin Moralesin ehdotuksen taakse.

Moralesin udistus parantaa intiaanien asemaa

Lakimuutoksen odotettiin jo ennalta voittavan helposti, sillä sen kannatus intiaaniväestön keskuudessa on suurta.

Muutos antaa intiaanienemmistölle aiempaa enemmän poliittista valtaa ja mahdollistaa sen, että Morales voi jatkaa presidenttinä vuoteen 2014 asti.

Uudistus sisältää muun muassa uusia parlamenttipaikkoja Bolivian vähemmistökansallisuuksille ja poistaa katolisen kirkon ylivallan luonnonuskontoihin verrattuna. Samalla valtio saa lisää päätösvaltaa Bolivian raaka-ainevaroista.

Arvostelijoiden mukaan Morales pyrkii lakimuutoksella saamaan yliotteen parlamentin molemmista kamareista ja heilauttamaan poliittisen tasapainon intiaaniväestön hyväksi.

Vasemmistolainen Morales on Bolivian ensimmäinen intiaanipresidentti. Monet sunnuntain kansanäänestykseen osallistuneet muistavat vielä ajan, jolloin intiaaneilla ei ollut edes äänioikeutta.

Lähteet: AFP, AP, Reuters