1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Syntyvyys hiipunut pienissä kunnissa

Syntyvyys on hiipunut monissa pienissä kunnissa lähes olemattomiin. Kuntaliitoksista huolimatta löytyy edelleen kuntia, joissa viime vuonna syntyi alle kymmenen lasta.

Kotimaan uutiset
Vauva äitinsä sylissä
YLE

Kuntapäättäjiä mietityttää jo nyt, miten esimerkiksi kouluopetusta saadaan järjestettyä tulevina vuosina kohtuumatkojen päähän.

Esimerkiksi runsaan 1 700 asukkaan pohjoissavolaisessa Tervon kunnassa syntyi viime vuonna neljä lasta. Kouluopetuksessa on jo nyt taiteilemista. Tänä vuonna ekaluokkalaisia on harvinaisen paljon - 24 - mutta ensi vuonna vain 12. Kouluja on Tervossa enää yksi, ala- ja yläkoulu yhteisine opettajineen.

Tervon kunnan sivistysjohtaja Kaija Hytönen kertoo, että edes seutuyhteistyö ei aina auta pitkien matkojen takia.

- Matkoihin saa kulua kahdesta kolmeen tuntiin ja se ylittyy jos lähdetään esimerkiksi viemään yläluokkia Vesannolle.

Oppilaskohtaiset menot ovat Tervossa jo nyt maan huippua, 8 000-9 000 euroa. Lisäksi valtionosuus siitä pienenee koko ajan, koska lasten määrä laskee nopeammin kuin kunnan väkiluku.

Tervon sivistysjohtaja Kaija Hytönen uskoo, että muutos tulee olemaan raju jo kymmenen vuoden sisällä.

- Tänne jää yksi kaksiopettajainen koulu keskelle kaunista kirkonkylää. Siellä on kaksi luokanopettajaa ja yksi osa-aikainen erityisopettaja, eikä hänkään kokonaan työllistettynä. Pienryhmäopetus ja yläluokkien opetus on siirretty muualle.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi