Leevi Madetoja -pianokilpailuun runsaasti osallistujia

Paremmuudesta kilpailee on tänä vuonna yhteensä 83 nuorta pianistia. Finaali kuullaan Madetojan salilla lauantaina.

Kuva: YLE / Reijo Lähteenmäki

Valtakunnalliseen Leevi Madetoja -pianokilpailuun on ilmoittautunut ennätysmäärä soittajia. Osallistujia on tänä vuonna miltei neljännes enemmän kuin viime vuonna, jolloin soittajia oli 66.

Pianokilpailussa on kolme sarjaa: nuorimmat soittajat ovat 13-vuotiaita ja vanhimmat 17-vuotiaita. Maanantaina alkavan ja lauantaina päättyvän kilpailun järjestää Oulun seudun ammattikorkeakoulu.

Leevi Madetoja -pianokilpailuun voivat ottaa osaa Suomen musiikkioppilaitoksissa tai ammattikorkeakouluissa opiskelevat henkilöt. Sibelius-Akatemian opiskelijat eivät ole mukana, koska heidän on mahdollista osallistua valtakunnalliseen Jyväskylän pianokilpailuun tai kansainväliseen Maj Lind -pianokilpailuun.

Kilpailu on koulutusta

Madetoja-kilpailu on osa Suomen musiikkikoulutusta, joka palvelee ennen kaikkea eri maakuntien musiikinopiskelijoiden tarpeita.

Kilpailulle antaa omaa väriään kahdessa ylemmässä sarjassa pakollinen Madetoja-esitys sekä Mendelssohn-juhlavuoden kunniaksi pakollinen Mendelssohn-esitys. Mendelssohnin syntymästä on kulunut 200 vuotta.

Nuorten muusikoiden keskinäistä kilpailuasetelmaa pyritään lieventämään jakamalla alle 13-vuotiaille ja 13–16-vuotiaille kannustus- ja tunnustuspalkintoja yhteensä 4 500 euroa.