1. yle.fi
  2. Uutiset

Finanssikriisi vei Islannin hallituksen mukanaan

Islannin pääministeri Geir Haarde sanoo, että hänen hallituskoalitionsa on hajonnut. Haarde aikoo viedä vielä tänään maanantaina hallituksensa erokirjeen maan presidentille.

Ulkomaat
Haarde
Islannin pääministeri Geir HaardeYLE

Näin Islannin hallituksesta tulee ensimmäinen eurooppalainen hallitus, jonka talouskriisi kaataa.

- Olen todella surullinen, että koalitiomme ei voi jatkaa. Se olisi ollut parempi vaihtoehto, Haarde sanoi toimittajille Reykjavikissä.

Vielä sunnuntaina Haarde sanoi, että hallituksen kaatuminen vain pahentaisi Islannin talouskriisiä.

Eilen maan kauppaministeri Björkvig Sigridsson erosi, koska katsoi kansan menettäneen uskonsa hallituksen kykyyn hoitaa maan taloutta. Myös Islannin rahoitustarkastuksen johto jätti tehtävänsä eilen.

Perjantaina Haarde oli ilmoittanut, että maassa järjestetään ennenaikaiset vaalit toukokuussa. Kansalle tämä ei riittänyt vaan viikonloppunakin pääkaupunki Reykjavikissä oli mielenosoituksia, joissa vaadittiin poliittisen johdon ja Keskuspankin johtajien eroa. Päättäjien eroa on vaadittu katumielenosoituksissa jo kuukausia.

Pääministeri Haardella on meneillään myös henkilökohtainen tragedia; viime viikolla hänen kurkustaan löytyi pahanlaatuinen kasvain. Haarde aikoo hakeutua lähiaikoina Hollantiin hoitoon sairautensa takia.

Liian paljon, liian nopeasti

Kansainvälinen talouskriisi ajoi Islannin talouden käytännössä konkurssin partaalle lokakuussa. Valtio joutui ottamaan haltuunsa maan kolme suurinta pankkia. Landsbankin, Glitnirin ja Kaupthingin velat olivat kasvaneet moninkertaisesti suuremmiksi kuin Islannin kansantuote.

Islannin kruunun arvo romahti eivätkä yritykset ja kotitaloudet selvinneet veloistaan.

Talouskriisin seurauksena tuhannet islantilaiset menettivät työpaikkansa. Maan työttömyysluku nousi joulukuussa reiluun viiteen prosenttiin, kun se vielä marraskuussa oli 3,3 prosenttia. Seuraavan kahden vuoden aikana työttömyysprosentin arvioidaan lähentelevän kymmentä prosenttia.

Viime marraskuussa Kansainvälinen valuuttarahasto IMF myönsi Islannille laajan avustuspaketin.

Pohjoismaisen yhteistyön nimissä myös Suomi lupasi lainarahaa Islannille Norjan, Ruotsin ja Tanskan ohella. Neljän Pohjoismaan osuus kaikkiaan noin 10 miljardin dollarin avustuksista on 2,5 miljardia.

Lähteet: Reuters, AP, AFP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi