Vantaalla velanhoito valtuustokauden ydinkysymys

Valtuustolle ja kaupunginhallitukselle valittiin puheenjohtajisto. Valtuustokauden suurista kysymyksistä on isoja näkemyseroja valtuustossa.

kunnanvaltuustot
Vantaan virastoille opastava kyltti.
YLE Uusimaa

Vantaan uusi valtuusto järjestäytyi illalla ensimmäisessä kokouksessaan. Puheenjohtajaksi valittiin 26-vuotias Antti Lindtman (sd.). Valtuuston ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi tuli Heikki Heinimäki (kok.) ja toiseksi varapuheenjohtajaksi Jaakko Niinistö (ps.). Uuden kaupunginhallituksen johtoon nousi Tapani Mäkinen (kok). Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin Jukka Hako (sd.) ja toiseksi varapuheenjohtajaksi Petteri Niskanen (vihr.).

Valtuustokauden tärkeimpiä kysymyksiä ovat yleisen taloustilanteen vaikutus palveluihin sekä yhdistymisselvityksen tekeminen Helsingin kanssa.

Taloustilannetta vaikeuttavat muun muassa Vantaan isot velat. Vantaan ja sen omistamien yhtiöiden yhteenlaskettu velkataakka on 1,2 miljardia euroa.

Suurimmilla puolueilla eri näkemykset lainanhoidosta

Maanantaina Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi valittava Tapani Mäkinen (Kok.) katsoo, että Vantaan on pakko myydä esimerkiksi kiinteistöomaisuuttaan.

- Järkevä kiinteistönomistaja arvioi koko ajan sen mikä on tarkoituksen mukaista ja silloin on aivan luonnollista, että myydään ja ostetaan ja rakennetaan uutta.

SDP:n leirissä halutaan velanhoitoon selkeä ohjelma. SDP valtuustoryhmän puheenjohtaja Sirkka-Liisa Kähärä ei halua myydä kaupungin omaisuutta. Kähärän mielestä velanmaksusta pitäisi tehdä neljän vuoden maksusuunnitelma.

- Koko ajanhan Vantaa neuvottelee rahoitusyhtiöiden kanssa siitä, että tarvittaessa kun samalla maksetaan velkaa pois, selvitään myös mistä saa halpakorkoista lainaa.

Valtuuston on myös päätettävä, avataanko tämän vuoden budjetti uudelleen taloustilanteen huonontuessa. Kokoomuksessa uskotaan tiukkaan talouskuriin, ja SDP:ssä ollaan valmiimpia talousarvion tarkistukseen.

Yhdistymisselvityksen teko Helsingin kanssa ratkaistava

Maaliskuun loppuun mennessä päätettäväksi tulee myös se, lähteekö Vantaa selvittämään Helsingin kanssa yhdistymisen mahdollisuuksia.

Kokoomuksen Mäkinen on edelleen selvityksen kannalla.

- Helsingin kysymykseen tulee Vantaan kaupunginvaltuuston vastata myönteisesti ja selvittää yhdessä Helsingin kanssa yhteisistä lähtökohdista ne hyödyt ja haitat.

SDP:n Kähärä ei anna selvitykselle arvoa.

- Helsingin ja Vantaan välisellä selvityksellä en näe mitään painoarvoa tai tulosta, että mitään parannusta saataisiin siihen kuntalaisen elämään.

Uudenmaan maakuntavaltuuston helsinkiläinen puheenjohtaja Arto Bryggare (SDP) patistaisi kuitenkin kaupunkeja yhteen.

- Ei Helsingillä ole mitään itseisarvoisia tarpeita muka kasvaa Helsinkinä johonkin suuntaan, vaan tässä pitää ajatella alueen asukkaita. Joku voi sanoa, että irrallaankin tää toimii hyvin, mun mielestä ei toimi.

Lähteet: YLE Uusimaa / Ville Mättö