1. yle.fi
  2. Uutiset

Arvolastissa uponnut brittialus löytyi Guyanan rannikolta

Toisen maailmansodan aikainen jättimäistä arvolastia kuljettanut brittialus on löydetty Guyanan rannikolta lähes 67 vuotta uppoamisen jälkeen.

Ulkomaat

Aluksen nimeä ei ole kerrottu, mutta sitä kutsutaan Blue Baroniksi ainakin toistaiseksi. Laiva makaa 40 mailin päässä rannikosta noin 250 metrin syvyydessä. Tarkkaa aluksen paikkaa ei ole kerrottu.

Blue Baronissa oli lastina kultaa, platinaa ja timantteja silloisen 2,6 miljoonan sterling-punnan arvosta. Lasti oli tarkoitus viedä Yhdysvaltoihin New Yorkiin maksuna Britannian veloista. Tänään lastin arvon lasketaan olevan jopa kolme miljardia euroa.

Aluksessa väitetään olevan kultaa 10 tonnia, 70 tonnia platinaa 1,5 tonnia teollisuustimantteja ja 16 miljoonan karaatin edestä jalokivikelpoisia timantteja, kertoo Kaieteur news -lehti.

Laiva upposi, kun saksalainen sukellusvene U-87 ampui sitä kohti kaksi torpedoa vuonna 1942.

Aluksen löysi amerikkalainen Sub Sea Research Company. Yhtiön perustaja Gerg Brooks sanoo hylyn lastin olevan kaikkien aikojen arvokkain.

Lastista omistajuudesta on jo nyt kiistaa. Lastin arvellaan olevan joko brittien tai osittain myös venäläisten. Myös maksun saajalla voi olla vaatimuksia lastista.

Löytäneen yhtiön mukaan osia lastista voi kuulua monelle maalle.

Lähteet: Itar-tass, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi