1. yle.fi
  2. Uutiset

Kalifornialaisnaiselle kahdeksan lasta kerralla

Yhdysvalloissa Kaliforniassa on syntynyt maailman toinen elossa syntynyt kahdeksan lapsen katras. Lapset syntyivät Los Angelesin Bellflower-lähiössä, Kaiser Permanente -sairaalassa. Lääkärin mukaan vauvat ovat "vakaassa kunnossa".

Ulkomaat

- Meillä oli uskomaton päivä synnytyssalissa. 46 meidän lääkäriämme ja hoitajaamme osallistui kahdeksan vauvan synnytykseen. Kaikki vauvat syntyivät elävinä ja hyvin voimakkaina. Se oli todella, todella hämmästyttävä synnytys, hehkutti synnytyslääkäri Karen Maples.

Lapsista kuusi on poikia ja kaksi tyttöjä. Kevyin pienokaisista painaa vain 680 grammaa ja painavinkin vain 1,5 kiloa. Vauvat jouduttiin synnyttämään keisarinleikkauksella yli yhdeksän viikkoa ennen laskettua aikaa. Kolme vauvoista tarvitsee lisähappea.

- Vauvoilla on monenlaisia vaikeuksia ennenaikaisuuden takia ja alhainen syntymäpaino on yksi huolenaihe, sillä pienin vauvoista painaa alle kilon. Ensimmäiset päivät ovat kriittisiä, kertoi synnytykseen osallistunut lastenlääkäri Mandahir Gupta.

Äiti ei halua nimeään julkisuuteen, mutta tohtori Gupta kertoi hänen olevan hyvässä kunnossa ja innoissaan lapsikatraasta.

- Hän aikoo imettää vauvoja. Hän on voimakas nainen, joten ehkä hän selviää urakasta, uskoi tohtori Gupta.

Kahdeksas vauva oli yllätys

Äiti sekä häntä hoitaneet lääkärit olivat odottaneet vain seitsemää vauvaa, mutta yllättäen kohdussa oli vielä kahdeksaskin pienokainen.

- Kun olimme saaneet ulos vauva G:n, jota olimme luulleet viimeiseksi, sieltä saapuikin vielä vauva H, kuvasi Maples.

- Kun äidillä on kohdussaan kahdeksan vauvaa, yksi jää helposti huomaamatta. Ultraäänikuvan ottaminen on hyvin vaikeaa, selitti synnytysosaston ylilääkäri Harold Henry.

Kahdeksikot harvinaisia

Maailman ensimmäinen vauvakahdeksikko syntyi vuonna 1967 Mexico Cityssä, mutta kaikki vauvat menehtyivät 14 tunnin sisällä syntymästään.

Yhdysvalloissa ensimmäinen elossa syntynyt kahdeksikko näki päivänvalon Houstonissa vuonna 1998. Kahdeksikko syntyi kolme kuukautta etuajassa ja pienin oli ainoastaan 312 grammaa painava. Pienin vauvoista menehtyi viikon kuluttua syntymästään, mutta seitsemän sisarusta selvisi, ja he juhlivat kymmenvuotissyntymäpäiviään joulukuussa.

Houstonin kahdeksikon nigerialaissyntyinen äiti kertoi olevansa kiitollinen siitä, että lapsista on kasvanut terveitä. Äiti kertoi olevansa iloinen kalifornialaiskahdeksikon äidin puolesta:

- Se on siunaus, todellakin siunaus, kuvaili Nkem Chukwu. Rukoilemme heidän puolestaan.

Kalifornialaisäidin lääketieteellisestä taustasta ei ole kerrottu julkisuudessa, eikä tiedetä, käyttikö hän hedelmöityshoitoja tullakseen raskaaksi. Monikkoraskauksista iso osa on seurausta munasolujen irtoamista edistävien lääkkeiden käytöstä.

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi