Hyppää sisältöön

TVO vaatii urakoitsijoilta miljardikorvauksia

Olkiluotoon uutta ydinvoimalaa rakennuttava Teollisuuden Voima (TVO) hakee urakoitsijoilta miljardikorvauksia. Siemensin mukaan TVO on alustavissa keskusteluissa arvioinut korvausvastuuksi 2,4 miljardia euroa.

Kuva: YLE

Tieto käy ilmi Siemensin osavuosikatsauksen lakiasioita koskevasta liitteestä. Ydinvoimalaa rakentavat yhdessä Siemens ja Areva.

Teollisuuden Voimasta ei haluta kommentoida lukuja.

- Tällaisessa projektissa syntyy erilaisia asetelmia ja vaatimuksia. Luonnollisesti kun projekti on myöhässä ja kyseessä on avaimet käteen -projekti, niin kyllä meillä on vaatimuksia, sanoo TVO:n hallituksen varapuheenjohtaja Timo Rajala.

Rajalan mukaan myöhästyminen on tyypillinen peruste korvauksen hakemiselle. Hänen mukaansa vasta projektin valmistumisen jälkeen voidaan määritellä, kuka on poikennut sopimuksesta ja minkä verran.

Joulukuussa Areva ja sen kanssa projektia vetävä saksalainen Siemens ilmoittivat vaativansa TVO:lta yhden miljardin euron korvausta, koska ne katsoivat viivästysten olleen suomalaisyhtiön syytä. Siemensin mukaan TVO ei ole vielä vastannut tähän vaatimukseen.

Alun perin Olkiluodon kolmannen reaktorin piti käynnistyä tänä vuonna, mutta eri syistä johtuneiden viivästysten takia ydinvoimalan odotetaan aloittavan toimintansa vasta 2012. Olkiluodon uuden ydinvoimalahankkeen kokonaiskustannusarvio on kolme miljardia euroa. Kyseessä on Suomen teollisuushistorian suurin investointi.