1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Koirille oma juoksumatto

Koirille on kehitetty oma juoksumatto. Matolla voidaan kuntouttaa ja treenata paljon juoksemista tarvitsevia koiria. Laite soveltuu myös ylipainoisten koirien hoitamiseen. Bullterrieri Jazzin ennätysvauhti matolla on 2,3 kilometriä tunnissa.

Kotimaan uutiset

Helsingin Puotinharjussa eläintarvikemyymälä Mustissa ja Mirrissä myyjä Annika Tiainen kertoo, että kovan hinnan vuoksi mattoja on ostettu vähän koteihin, mutta eläinkaupan vuokramatolle tutustujia on riittänyt, kiinanharjakoirasta bernhardilaiseen.

Tiainen vie näytiksi matolle oman bullterrierinsä Jazzin, liittää turvakytkimen kiinni ja käynnistää maton.

- Matto lähtee aluksi tosi hitaasti ja sitten koiran mukaan nopeutetaan vauhtia ja koiraa palkitaan nameilla koko ajan. Koiralle kannattaa keksiä siinä joku käsky kuten: Kävele! Esimerkiksi Jazzin ennätysvauhti matolla on vasta 2,3 kilometriä tunnissa, vaikka se on luonnossa kova menijä.

Juoksumatto ei korvaa kärpäsjahtia

Myyjä Annika Tiainen kertoo, että koirien kuten ihmistenkin ylipaino on lisääntynyt ja koirienkin kevytruokia myydään paljon. Tiainen korostaa, että juoksumatto ei korvaa koiran ulkolenkkejä eikä koiraa voi jättää yksin matolle, edes valjaisiin.

Samanalaisia näkemyksiä on Suomen eläinsuojeluyhdistysten liiton viestintäpäällikkö Marja Blomsterilla.

- Mattoa ei saa käyttää niin että koiran elimistö pääsee rasittumaan väärällä tavalla tai liikaa eikä tämmönen juoksumattoliikunta saa missään nimessä korvata ulkona liikkumista, missä se pääsee haistelemaan ja kärpäsiä jahtaamaan.

Lähteet: YLE Uutiset / Helena Ala-Mettälä

Lue seuraavaksi