Kööpenhaminassa konserttitalon kulut karkasivat käsistä

Tanskan radion vastavihittyä konserttitaloa on kehuttu niin arkkitehtuurin kuin loistavan akustiikankin puolesta. Huippumodernin mediatalon rakentaminen johti kuitenkin Tanskan radion suuriin taloudellisiin vaikeuksiin, muun muassa laajoihin irtisanomisiin.

kulttuuri
Kööpenhaminan musiikkitaloYLE

Konserttitalon siniseen julkisivuun on tarkoitus heijastaa konsertteja talon neljästä salista, joista suurimpaan mahtuu 1 800 kuulijaa. Vielä keskeneräisessä lämpiössäkin on tarkoitus järjestää konsertteja - lähinnä jazzia.

Kööpenhaminan musiikkitalosta ei ole tarkoitus tehdä pelkästään klassisen musiikin keskusta, ja kaikki mitä talossa esitetään, on tarkoitus jakaa eri välineiden kautta kansalaisille.

Modernin, epäsymmetrisen konserttisalin akustiikkaa on kehuttu loistavaksi. Akustiikan suunnittelijana on ollut japanilainen Yasuhita Toyota, joka suunnittelee myös Helsingin musiikkitalon akustiikan.

- Talon akustiikka on ihanteellinen, jokaisella paikalla äänen laatu on korkealaatuinen. Tähän on kaytetty kaikki tietämys akustiikasta, teknisesti, sisustuksellisesti ja pintamateriaalin valinnassa, sanoo musiikkipäällikkö Leif Lönsman Tanskan radiosta.

Loistava akustiikka ja konserttisalin ihailtu arkkitehtuuri tuli tanskalaisille kalliiksi. Budjetti karkasi täysin käsistä ja lopulta talon hinnaksi tuli 220 miljoonaa euroa, 60 prosenttia enemmän kuin mihin oli varauduttu.

Talouskatastrofi johti 300:n työntekijän irtisanomiseen, lähes koko urheilutoimituksen lakkauttamiseen, olympialaisista luopumiseen - ja mennä saivat pääjohtaja, hallituksen puheenjohtaja ja jokunen rivijäsenkin.

Musiikkitalon johtajan viesti Helsinkiin on, että arkkitehtuurista, akustiikasta tai taiteesta ei saa tinkiä, mutta pitää olla silmä tarkkana.

- Rakentamisen ja budjetin seurannassa on oltava äärimmäisen tarkka alusta lähtien. Mielestäni talosta ei tullut liian kallis, me vain laadimme liian alhaisen talousarvion ja huomasimme liian myöhään kuinka kallis siitä tulikaan, Lönsman pohtii.

Lähteet: YLE Uutiset