1. yle.fi
  2. Uutiset

Kiinan sisäpolitiikka kuohuu, huhuja sotilaiden liikkeistä suitsitaan

Kiinan sosiaalinen media kuohuu. Ihmiset keskustelevat kiivaasti, miksi kommunistinen puolueen politbyroo erotti Bo Xilain, jonka kansansuosio oli nopeassa nousussa. Maan viranomaiset ovat sulkeneet internet-sivustoja ja tuhonneet satoja tuhansia viestejä huhujen estämiseksi.

Ulkomaat
Nuoret miehet istuvat tietokoneiden ääressä kiinalaisessa nettikahvilassa Pekingissä.
Kiinalainen nettikahvila Pekingissä heinäkuussa 2010.How Hwee young / EPA

Sensuurin tiukennuksesta kertoi Kiinan virallinen uutistoimisto Xinhua lyhyessä viestissään. Xinhuan mukaan viranomaiset ovat maaliskuun puolivälin jälkeen sulkeneet 42 sivustoa ja tuhonneet 210 000 nettiviestiä. Kuusi ihmistä on pidätetty.

Osa sivustoista suljettiin huhujen leviämisen estämiseksi. Useilla sivustoilla kirjoitettiin "sotilasajoneuvojen saapumisesta Pekingiin" tai että "Pekingissä on jokin menossa väärin".

Uutistoimistojen mukaan Kiinassa on käynnissä suurin sisäpoliittinen kuohunta sitten vuoden 1989 Tiananmenin tapahtumien. Kuohunta tapahtuu lähinnä sosiaalisessa mediassa, jolla on Kiinassa yli puoli miljardia käyttäjää.

Viranomaiset yrittävät ankarasti rajoittaa kuohuntaa aiheuttavaa kirjoittelua. Uutistoimistojen mukaan tiukennetun sensuurikäytännön myötä Bo Xilain nimen hakeminen ei onnistu, ei myöskään sanojen "tutkimus" tai "poliittinen kamppailu".

Bo Xilai erotettiin jo maaliskuussa Chongqingin kaupunginjohtajan paikalta. Ero 25-jäsenisestä bolitbyroosta tapahtui tämän viikon alussa.

Eron syyksi mainittiin kurinpidolliset seikat. Hänen vaimoaan syytetään brittiläisen liikemiehen Neil Heywoodin murhasta.

Ennen eroa Bon uskottiin nousevan kommunistisen puolueen korkeimpaan johtoon, 9-jäseniseen Pysyvään komiteaan, jonka jäsenistä seitsemän on eroamassa syksyllä.

Kommunistisen puolueen sanomalehti kannusti ihmisiä luottamaan puolueessa tehdyn päätöksen oikeellisuuteen.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi