1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Linux elvyttää vanhat tietokoneet hyötykäyttöön

Vanhat tietokoneet kierrätetään Linuxin avulla käyttöön Vihannissa. Syksyllä uusittu tietokonejärjestelmä hyödyntää olemassa olevat työasemat Linux-päätteinä, jotka toimivat keskuspalvelimen ohjauksessa.

Kuva: YLE / Antti Pylväs

Vanhat ja väsyneet PC:t valjastettiin syksyllä Linux-palvelimen päätteiksi Vihannin koulussa ja koneiden iästä muistuttaa enää ulkoinen olemus. Sisäänkirjautujalle pääte avaa henkilökohtaisen työpöydän ja vauhdikkaan Ubuntu-Linuxin.

Uusi järjestelmä on moninkertaistanut koulun tietokonekapasiteetin ja vapaan lähdekoodin ohjelmistot mahdollistavat tietotekniikan käytön opetuksen apuvälineenä entistä laajemmin.

- Meillä on nyt toimivat ATK-tilat kolminkertaistuneet. Meillä oli alunperin yksi toimiva luokka ja nyt miellä on kolme toimivaa luokkaa tässä meidän yläasteen ja lukion järjestelmässä, sanoo Vihannin yläasteen ja lukion rehtori Ari Sarpola.

Ubuntu-Linux tarjoaa käyttäjälle työkaluiksi Windows-maailmasta tutut ja turvalliset Open Officen toimisto-ohjelmistot ja Firefoxin nettiselaimen. Harppaus graafisesta käyttöliittymästä toiseen on ollut kivuton sekä opettajille että oppilaille. Myös Vihannin lukiossa opiskelevalle Juho Hirvilammelle.

- Kyllä se hyvin onnistuu. Olen tottunut käyttämään kumpaakin käyttöjärjestelmää. Windowsia ja Linuxia. Ei ole mitään ongelmia ainakaan ollut, toteaa Hirvilammi.

Vihannin koulujen Linux-järjestelmä laajenee tänä vuonna 130 päätteen verkoksi, kun myös kyläkoulujen vanhenevat koneet päivitetään palvelimen kainaloon.

Hintaa uudistukselle tulee noin 16 000 euroa, ja opetushallitus tulee vastaan 11 000 eurolla.

Rehtori Ari Sarpolan mukaan kustannukset ratkaisivat järjestelmäuudistuksen Linuxin hyväksi.

- Jos kunnan kaikki ATK-järjestelmät olisi päivitetty uusilla koneilla ja laitteilla, niin kustannus olisi ollut hyvin suuri. Nyt me saimme hyvin edullisella kustannuksella kaikki kunnan koulut järkevään ATK-tasoon, sanoo Ari Sarpola.