1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Finnvera

Finnveran yritysrahoitus ei perustu alueellisiin kriteereihin

Finnvera myönsi viime vuonna Kemi-Tornion seutukunnan yrityksille rahoitusta noin seitsemän miljoonaa euroa. Potista eniten sai Rovaniemen seutukunta, 12 miljoonaa euroa. Tuomisen mukaan Finnveran rahoituksen jako ei perustu alueellisiin kriteereihin.

Finnvera
Finnveran kyltti.
Yle

Finnvera myönsi vuonna 2008 Kemi-Tornion seutukunnan yrityksille rahoitusta noin seitsemän miljoonaa euroa.

Potista eniten sai Rovaniemen seutukunta, 12 miljoonaa euroa. Itä-Lappi sai runsaat 9 miljoonaa ja Tunturi-Lappi Kemi-Tornion lailla 7 miljoonaa euroa.

Koko Lappiin yrityslainoja myönnettiin runsaat 40 miljoonaa euroa. Finnveran Rovaniemen konttorin aluejohtajan Kari Tuomisen mukaan rahoitusta on eniten myönnetty teollisuudelle sekä palvelun ja kaupan alalle.

Tuomisen mukaan Finnveran rahoituksen jako ei perustu alueellisiin kriteereihin.

- Rahoitamme kaikkia lappilaisyrityksiä, joilla on kannattavan toiminnan edellytykset. Myös alueen elinkeinorakenne vaikuttaa lainahanan aukeamiseen, sanoo Tuominen.

Tuomisen mukaan rahoitusta on eniten myönnetty teollisuudelle sekä palvelun ja kaupan alalle. Koko Lapin matkailuun myönnetyn rahoituksen määrä on vähentynyt ja teollisuuden kasvanut.

- Teollisuudelle myönnettiin viime vuonna rahoitusta 17,6 miljoonaa ja matkailun alalle 12,8 miljoonaa euroa, kertoo Tuominen.

Finnvera auttaa yrityksiä taantuman yli suhdannelainojen avulla

Vuoden 2008 alkupuolella Lapissa yrityksillä oli vielä investointihalukkuutta, mutta loppuvuodesta vauhti hiipui. Tuomisen mukaan tänä vuonna yritysten investoinnit ovat taantuman vuoksi lähes pysähtyneet.

- Valitettavasti meillä on ollut kovin hiljaista tänä vuonna. Tosin meillä on ollut muutama lupaava metalliteollisuuden hanke käsittelyssä, sanoo Tuominen.

Samaan aikaan ovat kuitenkin yritysten käyttöpääomatarpeet lisääntyneet ja näihin haasteisiin Finnvera pyrkii vastaamaan ottamalla käyttöön niin sanotun suhdannelainan.

- Otamme mallia edellisen laman opeista ja pääsemme kevään aikana myöntämään yrityksille lainoja, joissa voimme ottaa yrityskohtaisesti suurempia riskejä, sanoo Tuominen.

Tuominen kuitenkin muistuttaa, että yrityksillä tulee kuitenkin olla näkyvissä kannattavan toiminnan edellytykset.

- Jos liikevaihtoa ei kerry ja tuotteet eivät käy kaupaksi, niin eihän selliseen yritykseen voi lainarahaa pumpata.

Lähteet: YLE Perämeri

Lue seuraavaksi