Jäämiehen viimeiset päivät osoittautuivat väkivaltaisiksi

Itävallan ja Italian välisiltä Alpeilta löydetyn 5 000 vuotta vanhan vainajan - jäämies Ötzin - lisätutkimuksien perusteella hänen kimppuunsa käytiin kahdesti hänen viimeisinä elinpäivinään.

Ulkomaat

Müncheniläisen Ludwig-Maximilians-yliopiston ja italialaisen Bolzanon yliopiston tutkimuksissa kävi ilmi, että Ötzi haavoittui jo ennen kuin hän sai kuolettavan vamman nuolesta ja rajun iskun takaraivoonsa. Ötzin kädessä oleva paha viiltohaava näyttää syntyneen jo joitakin päiviä ennen hänen menehtymistään.

Vaikka Ötziä on tutkittu jo paljon, hänen kuolemaansa ympäröivä rikosmysteeri käy vain jännittävämmäksi, sanoo professori Andreas Nerlich Ludwig-Maximilians-yliopistosta.

Ötziä vanhempaa jäämuumiota maailmasta ei ole ikinä löydetty. Hänen ruumiinsa ja aseensa ovat antaneet kivikauden tutkijoille mittaamattoman arvokasta ensikäden tietoa. Esimerkiksi hänen kuparikirveensä osoittaa, että metallia osattiin jo työstää paljon paremmin kuin nykytutkijat olivat arvanneetkaan.

Sekä nuolenpää Ötzin kainalossa että tylpän esineen aiheuttama vamma ovat mahdollisia kuolinsyitä. Kumpikin oli sinällään tappava, eikä Ötzi ehtinyt alkaa toipua kummastakaan. Niiden jälkeen hän ei olisi enää voinut saada vuotavaa haavaa käteensä, Nerlich perustelee kahden hyökkäyksen teoriaansa.

Ötzin ruumis löytyi kylmän ympäristönsä muumioimana alppijäätiköltä vuonna 1991. Nimensä jäämies sai löytöalueen eli Ötztalin laakson mukaan. Ötzi ja hänen läheltään löytyneet esineet ovat näytteillä Etelä-Tirolin museossa Bolzanossa.