1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kevät koittaa eksoplaneetalle

Avaruustutkijat ovat löytäneet aurinkokuntamme ulkopuolelta planeetan, jolla on sään vaihteluja. Vastaavaa ei ole aiemmin havaittu eksoplaneetoilla.

Ulkomaat

Kiertorataan liittyvät sään vaihtelut löytyivät suurimmalta ihmisen tuntemalta eksoplaneetalta. Sillä on nelinkertainen massa verrattuna aurinkokuntamme suurimpaan planeettaan Jupiteriin. Nimeä sillä ei ole, vain kirjain- ja numerosarja HD80606b.

Kaasupallon vuosi on 114 Maan vuorokauden mittainen. Sen aikana planeetalla ehtii olla kuuma talvi ja huiman kuuma kesä.

200 valovuoden päässä sijaitsevan planeetan talvilämpötila on runsaat 500 astetta. Kesän tullen se nousee kuudessa tunnissa yli 1 200 asteeseen. Tuolloin planeetta on kymmenen kertaa lähempänä omaa aurinkoaan kuin Merkurius meidän aurinkoamme.

Planeetta hehkuu kirsikanpunaisena ja velloo yhtenä säteilymyrskynä, kunnes se taas sinkoutuu viileämmille vyöhykkeille, kertoo Kalifornian yliopiston astronomian professori Gregory Laughlin.

Hän tutki HD8060b:tä Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan Spitzer-teleskoopilla. Tuloksista kertoo tiedelehti Nature. Planeetan löysivät sveitsiläistutkijat kahdeksan vuotta sitten.

Laughlinin mukaan on vaikea kuvitella paikkaa, jossa elämälle olisi vähemmän otolliset olosuhteet. Kesäaikaan tuuletkin puhaltavat viiden kilometrin sekuntivauhtia. Venus olisi HD80606b:n rinnalla ihan kiva paikka, kommentoi puolestaan Carnegie-instituutin astronomi Alan Boss. Venuksen keskilämpötila on 467 astetta.

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi