Australia kärvistelee helleaallossa

Australian eteläosia koettelee helleaalto, joka saattaa yltyä pahimmaksi vuosisataan. Australian ilmatieteen laitos ennustaa kuuden päivän jaksolle yli 40 asteen lämpötiloja.

Ulkomaat

Etelä-Australian ja Victorian osavaltioiden terveysviranomaiset ovat kehottaneet ihmisiä pysyttelemään sisätiloissa, käyttämään ilmastointilaitteita ja huolehtimaan nestetasapainostaan. Kuumuus on jo nyt aiheuttanut ongelmia muun muassa sähköverkolle ja junaliikenteelle.

Melbournessa on peruttu junavuoroja helteen taivutettua raiteita ajokelvottomiksi. Kuumuus on haitannut kaupungissa pelattavaa Australian avointa tennisturnausta.

Kuivuuden koettelemiin osavaltioihin on määrätty tulentekokieltoja, jotta suuret maastopalot voitaisiin välttää. Etelä-Australiassa ja Victoriassa on syttynyt pieniä pensapaloja. Kaikki kansallispuistot on suljettu.

Australian ilmastonmuutosministeri Penny Wong sanoo, että keskiviikkona alkanut helle on merkki ilmastonmuutoksesta. Wongin mukaan kaikkien aikojen lämpimimmät 11 vuotta on koettu edellisten 12 vuoden aikana.

Lähteet: Reuters