Islannissa Nato kuumentanut kansalaisten tunteita

Islannissa poliisi taltutti Natoa vastustaneet mielenosoittajat pippurisumuttimella ja pidätti heistä kuusi keskiviikkona. Naton virkamiehet pääsihteeri Jaap de Hoop Schefferin johdolla pitivät Reykjavikissa konferenssin, jossa he pohtivat muun muassa ilmaston lämpenemisen aiheuttamia haasteita.

Ulkomaat

Kokouspaikan ulkopuolella järjestettiin mielenosoitus, johon osallistui poliisin mukaan noin 70 ihmistä. Poliisi kertoo joutuneensa käyttämään pippurisumutinta yksittäisissä välikohtauksissa. Kaksi ihmistä pidätettiin lipun polttamisesta, mutta poliisi ei osannut sanoa minkä maan lippu oli kyseessä.

Islannin kansa on ollut pitkään kahtiajakautunut Naton vuoksi, johon se on kuulunut vuodesta 1949 lähtien. Päätös sotilasliittoon liittymisestä aiheutti aikoinaan mellakan parlamenttitalon ulkopuolella. Tapaus on yksi puhutuimmista Islannin lähihistoriassa.

Mielenosoituksista on tullut arkipäivää saarivaltiossa, joka kärvistelee talouskriisin kourissa. Tuhannet maan 320 000 asukkaasta ovat osoittaneet viikosta toiseen mieltään kaduilla, vihaisina finanssikriisin huonosta hoidosta, joka on vienyt maan talouden perikatoon.

Lähteet: Reuters