1. yle.fi
  2. Uutiset

Aamun lehtikatsaus

Aamun lehdissä pidetään Sata -komitean väliraporttia pannukakkuna ja kysytään onko arkuus vika, joka täytyy korjata.

talous

Oikeansuuntainen, mutta riittämätön – kuuluu pääkirjoitustoimittajien yksimieliseltä vaikuttava tuomio Sata -komitean työlle.

Sosiaaliturvan uudistushankkeessa tuloksena ei ollut takki vaan tuluskukkaro, jyrähtää Keskisuomalainen ja syyttää liiallista kompromissihakuisuutta.

”Tinkiminen ja keskitien hakeminen on ollut mukana alusta lähtien. Tällä tavoin ei pystytä luomaan merkittäviä uusia avauksia. Työskentelyä alkoi leimata sulle-mulle -periaate ja etujärjestöt saivat äänensä vahvasti kuuluviin.” Pitkäjänteisesti ajattelevien tutkijoiden ottaminen komiteaan olisi lehden mukaan kannattanut, ja joka tapauksessa komitean olisi pitänyt tehdä työtään ennakkoluulottomammin.

”Jos tämä olisi edellyttänyt sitä että esityksen tekee lopulta vain yksi ’valistunut itsevaltias’ - vaikka sitten puheenjohtaja Markku Lehto tai sosiaalikysymyksiin perehtynyt Osmo Soininvaara - hovinsa tuella, olisi tämäkin mahdollisuus pitänyt käyttää.”

Seinäjoella ilmestyvän Ilkan mukaan esitykset takuueläkkeestä sekä lapsilisien ja kotihoidon tuen sitomisesta indeksiin ovat hyviä mutta näennäisiä perusongelman kannalta. Perusongelma on lehden mukaan epätasa-arvo ja nyt komitean parannusehdotukset kuulemma keskittyvät etuuksiin, jotka eivät tasaa tulonjakoa. ”Mielikuvien ihanteet pohjoismaisesta hyvinvointivaltiosta jäävät yhä taaemmaksi”, Ilkka pahoittelee ja muistuttaa että talousjärjestö OECD:n vertailujen mukaan esimerkiksi Suomen terveydenhoitojärjestelmä on yksi epäoikeudenmukaisimmista länsimaissa.

Lännen mies Kirill

Venäjän patriarkaksi valittu Kirill on Venäjän kirkon ulkomaanpolitiikan ideologi, länteen vähemmän vastahakoisesti suhtautuva kuin hänen kilpakumppaninsa Kliment ja Filaret, kertoo Tuula Rantonen kolumnissaan sanomalehti Karjalaisessa. Toisin kuin monet kirkonmiehet, Kirill ei ole vieroksunut yhteistyötä ”vääräuskoisten kanssa”. Rantonen arvioikin, että Vatikaanin ja Moskovan suhde voi Kirillin myötä saada uutta lämpöä. Toisaalta ”kansan syvistä riveistä ja luostareista on noussut fundamentalismiin taipuvaisia vaatimuksia yhteistyön lopettamisesta”, kuten metropoliitta Ambrosius on todennut.

”Kirill on nyt valtansa huipulla, jossa tarjolla on valtaa joka lähtöön: hengellistä ja poliittista. Hän on Suomelle – sanoisinko – haasteellinen kirkkoruhtinas”, päättelee Rantonen.

Onko ujous vika?

Jarkko Tontti sanoi tuntevansa myötähäpeää Nina Mikkosen puolesta – ja Ilta-Sanomien Tuomas Manninen sanoo tuntevansa, kolmen kouluikäisen isänä, ex-kotiäidin puolisona ja kolmen vanhempainvapaan käyttäjänä, myötähäpeää Tontin puolesta. Mahdollisimman varhaisen päivähoidon tulisi Tontin mielestä olla osa oppivelvollisuutta; se takaisin pärjäämisen, jonka Tontti jakaa koulumenestykseksi ja sosiaalisiksi kyvyiksi.

”Onko ujous sosiaalista kyvyttömyyttä vai ihmisen arvokas luonteen piirre? Onko arkuus vika vai järjen ja mielikuvituksen synonyymi?”, perää Manninen ja sanoo siis olevansa isä, mutta ei kirjailija - kun Tontti sanoo olevansa kirjailija ja isä.

Lue seuraavaksi