Kalli kiristäisi pääomatulojen verotusta

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli vaatii pääomatulojen verotuksen kiristämistä YLE Uutisten haastattelussa.

Kuva: YLE / Seppo Sarkkinen

Keskustan ryhmäpuheenjohtajan Timo Kallin mielestä sosiaaliturvan uudistusten rahoittamiseksi pääomatuloja tulisi verottaa ansiotulojen tapaan progressiivisesti.

Sosiaaliturvaa uudistava SATA-komitea esittää muun muassa takuueläkettä, joka oli myös keskustan kuntavaalivaatimus.

Pääomatulovero on nykyisin 28 prosenttia, ja sitä maksetaan muun muassa osingoista ja vuokratuloista. Kallin mukaan työnantajien kansaneläkemaksusta luopuminen edellyttää pääomatuloveron kiristämistä.

- Jos perusturvaa halutaan parantaa, niin se edellyttää jonkin verran lisärasitusta yhteiskunnalle. Jos kansaneläkemaksu poistetaan, niin silloin puhutaan moninkertaisesta summasta, Kalli totesi YLE Uutisten haastattelussa.

Kallin mielestä heidän, jotka saavat merkittävästi pääomatuloja, pitäisi myös maksaa veroa enemmän, eli pääomatuloihin pitäisi kohdentaa myös progressiivinen vero.

Kokoomuksen Ollila pitää ehdotusta keskustalaisten mielistelynä

Kokoomuksen kansanedustaja, eduskunnan valtiovarainvaliokunnan jäsen Heikki A. Ollila tyrmää keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan ehdotuksen pääomatulojen verotuksen kiristämisestä. - Kyllä se yllättää, toisaalta ei yllätä. Tässä ehdotuksessa ei nyt ole kysymys sosiaaliturvan rahoituksesta, vaan tällä progressiolla halutaan korjata keskustan kannatuksen degressiota, Ollila sanoi YLE Uutisille. Ehdotuksen heikko kohta on hänen mielestään olematon tuotto, kun pääomatulot pakenisivat verotuksen ulkopuolelle.

SDP:n Paasio: Hallituspuolueiden puheet ja teot ristiriidassa

SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Heli Paasio moittii hallituspuolueiden edustajien puheita ja tekoja ristiriitaisiksi. Paasion mukaan varsinkin keskustan piiristä näyttää satelevan ehdotuksia oikein liukuhihnalta, mutta hallituspolitiikassa puheissa vilahtelevaa solidaarisuutta ei ole näkynyt. Paasio kommentoi Kallin ehdotusta pääomatuloverojen progressiosta.

Paasio arvioi, että ehdotus liittyy keskustan henkiseen myllerrykseen ja hallituskumppani kokoomuksen haastamiseen. Paasio totesi SDP:n kannan pääomatuloverotukseen olevan selvä: ansio- ja pääomatuloverotuksen eroa tulisi kaventaa.