Revolutionary Road +++++

Kymmenen vuotta Titanicin jälkeen Kate Winslet ja Leonardo DiCaprio palaavat yhteen perin toisenlaisissa tunnelmissa. Richard Yatesin 1961 ilmestyneeseen, mutta vasta suomennettuun romaaniin pohjautuvassa Revolutionary Roadissa he esittävät keskiluokkaiseen elämään jämähtänyttä avioparia 1950-luvun amerikkalaisessa esikaupungissa.

Itsepetosta, elämänpettymystä ja unelmien näivettymistä kuvaavan draaman on ohjannut Sam Mendes, joka käsitteli samoja teemoja jo maineikkaassa esikoiselokuvassaan American Beauty.

Revolutionary Roadin päähenkilöt, Frank ja April Wheeler, ovat saavuttaneet elämässään ja parisuhteessaan vaiheen, jossa nuoruuden unelmat kituuttavat vielä ajatuksissa, mutta arkielämän ankeat realiteetit uhkaavat alati musertaa ne painonsa alle. Tylsän toimistotyönsä turhauttama Frank pakenee tilannetta nuoren sihteerikön syliin, mutta ahtaan kotirouvan roolinsa ahdistama April keksii radikaalimman ratkaisun. Jospa he jättäisivät kaiken ja aloittaisivat uuden elämän unelmiensa Pariisissa!

Hillityn ulkokuorensa alla Revolutionary Road on armoton kuvaus nuoruuden kapinallisuuden taittumisesta keski-iän kompromisseihin, intohimon hiipumisesta rutiinien rutistukseen sekä keskiluokkaisen elämän turruttavasta turvallisuuden tarpeesta. Ajatonta aihetta Mendes lähestyy tällä kertaa ilman ironian etäännyttävää suodatinta. Siksi Revolutionary Road on vielä kipeämmin kouraiseva elokuva kuin American Beauty. Samasta syystä siitä ei tule edeltäjänsä kaltaista kaupallista menestystä.