Doubt - Epäilys +++

Kaksi amerikkalaisen nykyelokuvan taidokkaimpiin lukeutuvaa näyttelijää - Meryl Streep ja Philip Seymor Hoffman - kohtaavat John Patrick Shanleyn omasta Pulizer- palkitusta näytelmästään sovittamassa ja ohjaamassa draamassa.

kulttuuri

Hoffman esittää katolisen koulun pidettyä pappia, jota Streepin esittämä nunna ja koulun rehtori syytää mustan poikaoppilaan seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Syytteen perustana on hyvää tarkoittavan nuoren nunnan (Amy Adams) mielessä herännyt epäilys.

Puhelias, vahvasti näyttelijävetoinen draama tarttuu ajankohtaiseen ilmiöön - pedofiliaepäilysten herkästi herättämään hysteriaan - mutta sijoittaa sen oudosti vuoteen 1964. Ajallinen etäännytys syö olennaisesti tarinan uskottavuutta. Amerikkalaisen nunnan mieleen olisi tuskin 45 vuotta sitten voinut edes juolahtaa pedofilian kaltainen perversio - ei ainakaan niin mitättömän todistusaineiston pohjalta kuin elokuvassa tapahtuu.

Sinänsä taidokkaasti rakennettu draama toimii pitkälti kahden päänäyttelijänsä varassa. Hoffman näyttelee erittäin hienovaraisesti, roolinsa monitulkintaisuutta älykkäästi hyödyntäen. Streep esittää lähimmäistensä rikkeitä haukkamaisesti vaanivaa ja moraalisissa tuomioissaan järkähtämätöntä nunnaa virtuoosimaisen taidokkaasti, mutta liiankin kireästi. Pisara inhimillisyyttä olisi tehnyt roolihahmosta sekä uskottavamman että koskettavamman.

Lähteet: Tarmo Poussu