Revolutionary Road ****

Sam Mendes kuvasi onnistuneesti keski-iän kriisiä ja keskiluokan kykenemättömyyttä ottaa erilaisuutta vastaan elokuvassa American Beauty. Revolutionary Roadissa on paljon yhtäläisyyksiä tuon vuodelta 1999 olevan elokuvan kanssa. Paitsi teemoiltaan, tämä uutukainen muistuttaa American Beautya kauniiden kuviensa ja herkän tunnelmansa takia.

Revolutionary Road on ennen kaikkea elokuva unelmiin uskomisesta ja niiden murskaantumisesta. Se kertoo kolmenkympin ikään ehtineen pariskunnan paikoilleen jäämisestä, tukahtumisesta, kaiken muuttumisesta vähitellen harmaaksi. Se kertoo toiveista, raikkaiden tuulien kaipuusta ja rohkeudesta yrittää saada muutos omassa elämässä aikaiseksi.

Tuollainen rohkeus ei tietenkään miellytä ympäröivää keskiluokkaista naapurustoa. Kateus naamioidaan pilkaksi, pilkahdus todellisesta elämästä halutaan peittää haihattelun huntuun. Tämän vähäeleisen painostuksen kuvaamisessa elokuva on loistavimmillaan.

Ja kuten niin usein elämässä, myös tässä elokuvassa ratkaisut ovat vaikeita, koska eri teille vievät mahdollisuudet aukenevat samanaikaisesti. Päätöksenteko unelmien ja järjen välillä voi käydä liian raskaaksi.

April Wheelerin (Kate Winslet) mielenliikkeitä elokuvassa on helppo seurata. Revolutionary Road onkin ennen muuta vahvan naisen tarina. Winslet sai roolisuorituksestaan Kultaisen Maapallon, ja ihan syystä. Sen sijaan hän ja Leonardo DiCaprio ovat vähän epätasainen pari, DiCaprion jäädessä valjuksi Winsletin rinnalla. Käytettiinköhän kemia heidän välillään loppuun jo Titanicissa?