Doubt - Epäilys ****

- En usko Isä Flynnin tehneen mitään väärää. - Haluat saada asiat ratkaistuksi, jotta elämään palaisi yksinkertaisuus. Tämä Sisar Jamesin ja Sisar Aloysius Beauvierin vuoropuhelu kertoo paljon elokuvan Epäilys ytimestä. Kyse on moraalista, siitä, mihin tärkeysjärjestykseen asiat pannaan sekä siitä, riittääkö pelkkä epäilys tekoihin. Missä menee hyvän ja pahan raja? Mikä on oikeutettua, mikä ei?

kulttuuri

Epäilyksessä on kyse niinkin vakavasta aiheesta kuin lapsen hyväksikäytöstä. Kuitenkin katsojana sympatiat menevät syytöksen kohteen, Isä Flynnin (Philip Seymor Hoffmann) puolelle. Kaikki muut hänen tekonsa tuntuvat olevan mitä parhaimpia ja hänen edustamansa arvot kannatettavia. Kaiken lisäksi hän on mukava heppu.

Katolisen koulun johtaja (Meryl Streep) puolestaan on lohikäärme, joka vaalii viimeiseen hengenvetoon asti muuttumattomuutta, sitä maailmaa, johon hän on tottunut. Isä Flynn uudistuksineen edustaa siis hänelle kaikkea pahaa.

Sisar Jamesin (Amy Adams) roolina on puolestaan olla itse viattomuus, joka kauhistelee sitä lumivyöryä, jonka hän saa lumipallolla aikaan. Epäilys jättää katsojalle tilaa omiin pohdintoihin ja omien johtopäätösten tekoon. Valmiita ratkaisuja ei anneta.

Käsikirjoittaja John Patrick Shanley on myös ohjannut elokuvan. Ohjaajana hän on kokematon, takanaan vain yksi pitkä elokuva. Silti Doubt on kiinteä ja tyylikäs kokonaisuus, joka pitää hyppysissään alusta loppuun. Oscar-ehdokkuuksia elokuva on kerännyt viisi, joista yhden on saanut ansaitusti Philip Seymor Hoffmann sivuosastaan.

Lähteet: Satu Linnapuomi