1. yle.fi
  2. Uutiset

Levy-yhtiöt hakevat Spotifysta uutta pontta piraattisotaan

Musiikkiteollisuus toivoo uudesta verkkomusiikkipalvelusta vetoapua nettipiratismin vastaiseen taisteluun. Suurimmat Suomessa toimivat levy-yhtiöt tarjoavat kustantamaansa musiikkia ruotsalaisessa Spotify-verkkopalvelussa. Jäseneksi kutsutut käyttäjät voivat kuunnella palvelun testiversiossa musiikkia ilmaiseksi.

Kotimaan uutiset

Nettiaktiivit ja kovan linjan musiikkifanit ovat höyrynneet syksystä lähtien Ruotsin verkkovelhojen tuoreimmasta innovaatiosta, musiikkipalvelu Spotify.comista.

Lokakuussa Suomessa julkistettu testiversio tarjoaa netinkäyttäjälle laajasti eri musiikkityylejä sisältävän kirjaston ilmaiseksi äänimainoksilla höystettynä. Tällöin pitää kuitenkin saada kutsu palvelun jäseneksi. Ilman mainoksia toimivan version saa käyttöönsä alle 10 euron kuukausimaksua vastaan.

Nettialan markkinointifirmassa työskentelevä helsinkiläinen Henry Lehto kertoo, että Spotify toimii työpäivän ääniraitana.

- Teen töitä avokonttorissa ja välillä pitää saada vähän meluvallia, jos haluaa rauhoittua. Iso osa kuuntelusta tapahtuu töissä, Lehto kuvailee.

Sekoitus aiempia palveluja

Spotifyssa musiikkia ei ladata omalle koneelle tiedostoina, kuten esimerkiksi Applen iTunesissa. Sen sijaan kuuntelu tapahtuu streamattuna eli suoratoistona verkon välityksellä.

Spotify on saanut netin keskustelupalstoilla ja blogeissa kiitosta erityisesti yhteisöllisistä ominaisuuksista. Käyttäjä voi luoda omia soittolistojaan ja jakaa niitä kavereidensa kanssa.

- Esimerkiksi meikäläisen rokkiblogissa, Roklinnussa, jaetaan Spotifyn soittolistoja. Jokainen voi toimia oman elämänsä dj:nä ja esitellä komeaa musiikkimakuaan narsistisesti koko kansalle, Lehto ivailee hyväntahtoisesti.

Vetoapua piraattisotaan

Suuret levy-yhtiöt sekä ääni- ja kuvatallennetuottajia edustava ÄKT toivovat Spotifysta uutta vastavoimaa tiedostojen laittomalle jakamiselle. Sopimuksen Spotifyn kanssa ovat tehneet levyjäteistä esimerkiksi Universal, SonyBMG sekä EMI.

- Toivoisin että tämänkaltaisia palveluita tulisi lisää, ja ihmiset oppisivat hankkimaan musiikkia verkosta laillisesti, Universalin digitaalipäällikkö Mikko Haapala sanoo.

EMI:n digitaalisen musiikin myyntivastaava Jari Petäjäniemi on niin ikään toiveikas, mutta myös realisti.

- Spotify tarjoaa helpon tavan tutustua laajaan musiikkitarjontaan. Se tulee auttamaan piratismin vastaisessa taistelussa, mutta ei varmasti tule sitä lopettamaan, Petäjäniemi arvioi.

Piraattipuolue tyytyväinen suuntaukseen

Tiedostojen vapaata jakamista kannattavan piraattiliikkeen piirissä Spotifyta pidetään oikeansuuntaisena ratkaisuna. Liikkeen "poliittista siipeä" edustava Piraattipuolue katsoo, että levy-yhtiöt ovat tulleet hieman vastaan asiakkaita.

- Levy-yhtiöt näyttävät vihdoinkin ymmärtävän edes jossain määrin, mitä asiakkaat haluavat. Kun sisältöä tarjotaan hyvällä palvelulla, niin monet ovat valmiita maksamaan siitä, kuvailee Piraattipuolueen varapuheenjohtaja Pasi Palmulehto.

Palmulehto on kuitenkin huolissaan maakohtaisista rajoitteista, joita Spotify on levy-yhtiöiden vaatimuksesta joillekin kappaleille asettanut. Ei ole myöskään tiedossa, millainen Spotifyn täysversio lopulta on. Moni arvelee mainosrahalla toimivan ilmaisen palvelun surkastuvan.

Vaikka musiikkiteollisuus parhaimmillaan saattaa saada erävoiton piratismista, ei taistelu missään tapauksessa pääty tähän. Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus arvioi, että Suomessa oli viime vuonna noin 100 000 aktiivista nettipiraattia. Arvio lienee kuitenkin pahasti alakanttiin.

Lähteet: YLE Uutiset / Antti Koistinen

Lue seuraavaksi