1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Digikulttuurin jättipalkinnolla Turulle kansainvälistä näkyvyyttä

Maailman suurin mediataide- ja uusmediakilpailu on Turun kulttuuripääkaupunkivuoden seuraava täky. Yhteisarvoltaan 140 000 euron palkintojen kisan, ja samalla koko digitaalisen kulttuuripääkaupungin suojelijaksi on lupautunut vapaan ohjelmakoodin guru, Linux-käyttöjärjestelmän isä Linus Torvalds.

kulttuuri
Linus Torvalds on digitaalisen Turun kulttuuripääkaupunkivuoden suojelija.
Linus Torvalds on digitaalisen Turun kulttuuripääkaupunkivuoden suojelija.YLE/Brand X Pictures

Live2011.com Grand Prix'n tavoitteena on nostaa esiin ja tukea kasvavaa digitaalisen median kenttää sekä korostaa sosiaalisen median merkitystä ihmisten kohtaamisessa ja yhteisöllisyydessä.

Haussa monenlaiset uusmediatyöt

Kilpailuun kutsutaan kaikki digitaalisen taiteen tekijät ja sisällöntuottajat kahdeksalla kilpailukategorialla.

Niihin pyydetään mm. vuorovaikutteisen, osallistuvan median töitä; kokeilevia, vaihtoehtoisia ja luovia, ei-stereotyyppisiä tulkintoja Turusta sekä vapaasti Internetin kautta levitettävät elämykset.

Kilpailuun osallistuneita teoksia tullaan esittämään globaalille yleisölle digitaalisessa kulttuuripääkaupungissa Live2011.com, eri mediatapahtumissa sekä Turussa kulttuuripääkaupunkivuoden aikana.

Kilpailun uskotaan herättävän kansainvälistäkin mielenkiintoa Turun kulttuuripääkaupunkivuotta kohtaan.

Turku on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2011 yhdessä Viron Tallinnan kanssa.

Kansainväliset mahdollisuudet tähtäimessä

Live 2011.com lisää kilpailun järjestäjien mukaan tapahtumavuoden ohjelman saavutettavuutta ja luo uusia muotoja kokemiselle, osallistumiselle ja tekemiselle.

Samalla suomalaisille digitaalisen sisällön tuottajille mahdollistuu alusta, jolla lisätään tunnettuutta, kansainvälisyyttä ja liiketoimintamahdollisuuksia.

Digitaalinen kulttuuripääkaupunki Live2011.com on kulttuurin ympärille rakennettava sosiaalisen median yhteisö, joka jatkaa toimintaansa kulttuuripääkaupunkivuoden jälkeenkin.

Tekijöiden mukaan Live2011.com tulee olemaan ainutlaatuinen kohtaamispaikka digitaalisen median tuottajille, tekijöille ja osallistujille.

Live2011.com Grand Prix -palkinnon myötä halutaan myös huomioida ja edesauttaa jo vakiintuneiden vuosittaisten mediatapahtumien, kuten Prix Ars Electronican and EMAFin, merkitystä alalla.

Linus Torvalds digipääkaupungin suojelijana

Live2011.com Grand Prix'n ja samalla koko digitaalisen kulttuuripääkaupungin suojelijaksi on lupautunut maaimankuulu tietokoneguru Linus Torvalds.

Torvalds on niittänyt mainettu avoimen lähdekoodin ohjelmistojen esitaistelijana, ja etenkin Linux-käyttöjärjestelmän isänä. Tietokonepiireissä häntä pidetään eräänlaisena "nörttien kuninkaana".

Torvalds aloitti 1990-luvulla Linuxin ytimen kehittämisen, ja ohjelmakoodi on sen jälkeen vapaasti käyttäjien muokattavissa. Linuxista onkin liikkeellä lukuisia erilaisia jakeluversioita, mutta Torvalds johtaa edelleen virallisen version kehitystyötä.

Pingviini-maskotistaan tunnettu käyttöjärjestelmä on syönyt markkinaosuutta ohjelmistojätti Microsoftin Windows-käyttöjärjestelmältä.

Yhdysvalloissa perheineen asuva Linus Torvalds tunnetaan myös räväköistäkin kannanotoistaan tietotekniikka- ja ohjelmistoalan kehitystä kohtaan.

Lähteet: YLE Turku / Jouni Koutonen

Lue seuraavaksi