1. yle.fi
  2. Uutiset

Varusmiespalveluksen keskeytykset lisääntyvät rajusti

Puolustusvoimat arvioi, että tammikuussa varusmiespalveluksensa aloittaneista alokkaista jo viidennes keskeyttää palveluksensa fyysisten ja henkisten ongelmien takia.

Kotimaan uutiset

Puolustusvoimain komentaja Juhani Kaskeala pitää määrää erittäin huolestuttavana.

- Kuulin juuri, että tammikuun alussa palvelukseen astui nuoria, joilla on aivan fyysisiä vajavaisuuksia, eikä heillä ole mitään mahdollisuuksia selviytyä varusmiespalveluksesta.

Puolustusvoimien päävihollinen on nyt läski. Varusmiesten keskipaino on noussut viidellä kilolla ja kunto rapistunut. Samalla mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet. Monelle aikaiset herätykset, tiukka kuri ja välimatka tyttöystävään on liikaa.

Kaskealan mielestä varusmiesten seulontaa tulee terävöittää kutsunnoista ja ennakkoterveydentarkastuksista lähtien. Terveystarkastukset on tehty ennen kunnissa. Nyt tulevien taistelijoiden kunnosta halutaan tarkempi tieto. Tähän pyritään mm. kutsuntalääkäreitä kouluttamalla.

- Ne, jotka eivät kykene palvelusta suorittamaan karsitaan mahdollisimman tehokkaasti etukäteen pois, sanoo Kaskeala.

Puolustusvoimat ottaa tiukemmat keinot käyttöön jo seuraavissa kutsunnoissa. Varusmiespalvelus pitää aloittaa vuosi kutsuntojen jälkeen, eikä armeijan menemistä voi enää venyttää vuosia.

Varusmiesliitto on esittänyt ratkaisuksi parin päivän pääsykokeita, joiden aikana juostaisiin muun muassa Cooperin juoksutesti. Kaskeala pitää tällaista ratkaisua liian kalliina.

Eriarvoisuus ja syrjäytyminen näkyvät myös armeijassa. Toiset suorittavat palveluksen aikaisempaa paremmin tuloksin ja toiset tippuvat kelkasta heti alussa. Nyt Puolustusvoimat, Stakes ja kunnat pähkivät yhdessä, miten syrjäytyneitä nuoria autetaan.

- Pyritään ohjaamaan ne keskeyttäjät, joilla on selkeesti syrjäytymisen oireita, niin yhteiskunnan tuen piiriin, kertoo Kaskeala YLE Uutisten haastattelussa.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi