1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Elävänä kynityn untuvan käyttöä ei myönnetä Pohjoismaissa

Pohjoismaiset liikkeet eivät tiedä tai myönnä myyvänsä elävänä kynittyjen lintujen untuvaa. Ruotsin TV4 esitti sunnuntai-iltana ajankohtaisohjelmassa Kalla Fakta dokumentin, jonka mukaan suurin osa maailmanmarkkinoilla olevasta täyteuntuvasta on peräisin elävänä kynityistä hanhista ja ankoista.

Ulkomaat

Elävältä kyniminen on taloudellisesti kannattavaa, mutta Euroopassa kiellettyä linnuille aiheutuvan kovan kivun takia. Eläviä hanhia ja ankkoja höyhennetään elämänsä aikana jopa neljä viisi kertaa untuvan suurimmissa tuottajamaissa Unkarissa, Puolassa ja Kiinassa.

Pohjoismaissa untuvatuotteita myyvät liikkeet eivät myönnä, usko tai tiedä myyvänsä elävistä linnuista nypitystä untuvasta valmistettuja takkeja, peitteitä ja tyynyjä. Alkuperä kuitenkin hämärtyy pitkässä hankintaketjussa.

Ruotsin Radion uutiset soitti useisiin suuriin untuvatuotteita myyviin yrityksiin. Åhlénsin tavaratalosta tv-dokumenttia ei haluttu kommentoida. Tavaratalo kuitenkin sanoi viestittäneensä tavarantoimittajille, ettei se hyväksy untuvan nyppimistä eläviltä linnuilta.

Suomessakin toimivat ruotsalaiset jättiyritykset, vaateketju H&M ja huonekaluketju IKEA puolestaan kertoivat, että niiden alihankkijoita koskevat säännöt kieltävät elävän eläimen untuvan käytön.

Ohjelmassakin haastateltu huonekaluketju JYSKin tanskalainen edustaja Jonas Schröder sanoi YLE Uutisille, että JYSKillä on alihankkijoidensa kanssa sopimukset, jotka kieltävät elävien lintujen untuvan käytön.

Untuvatuotteistaan tunnettu suomalainen Joutsen ilmoittaa nettisivuillaan, ettei sen tuotteissa ole elävältä nypittyjen lintujen höyheniä ja untuvia. Joutsenen tuotteissa käytetty hanhen ja ankan untuva on yrityksen mukaan syntynyt elintarviketeollisuuden sivutuotteena.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi