Päättäjät ja Nokia kiistävät uhkailuväitteet

Viestintäministeri Suvi Lindén kiistää Nokian uhkailleen päättäjiä Suomesta lähdöllä. Myös Nokian viestintäjohtaja Arja Suominen kiistää YLE Uutisille Helsingin Sanomien väitteet uhkailusta.

talous
Toimistorakennus talvisäässä
Nokian pääkonttori EspoossaYLE

Suomisen mukaan uhkailuväitteet ovat hämmästyttäneet ja yllättäneet Nokian.

Suvi Lindén sanoo, ettei hänelle ole moista vaatimusta esitetty.

- Enkä usko, että Nokia olisi kenelläkään muullekaan näin sanonut. Minun osastoltani ei ole kukaan tällaista asiaa esiin tuonut, LIndén sanoo.

Helsingin Sanomien mukaan Nokia uhkaa muuttaa maasta, jos Suomi ei säädä Lex Nokiaksi kutsuttua tietosuojalakia. Laissa työnantaja saisi luvan esimerkiksi vakoilua epäillessään seurata työntekijän sähköpostin tunnistetietoja. Laki antaisi työnantajalle poliisia suuremmat valtuudet. Useat oikeusoppineet ovat suomineet lakia olan takaa.

Helsingin Sanomien mukaan valmisteluun osallistunut virkamies sanoo, että Elinkeinoelämän Keskusliiton kautta on lainsäätäjille tullut selvä viesti: Lakiesityksen taakse olisi asetuttava tai Nokia muuttaisi pois Suomesta.

Sasi ja Vanhanen kiistävät painostuksen

Myös perustuslakivalikokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi vakuuttaa, ettei Nokia ole häntä painostanut.

- Kukaan ei ole Nokiasta millään tavalla ollut yhteydessä minuun tässä Lex Nokia -asiassa, eikä pyrkinyt vaikuttamaan, Sasi vakuuttaa.

Sasi ei ole aiemmin kuullut vuosia kiertäneestä huhusta, että Nokia pyrkisi painostamaan kansanedustajia.

- Itse en ole kuullut, että olisi ollut minkäänlaista painostusta. Enkä ole nähnyt ketään Nokian edustajaa täällä eduskunnassa neuvottelemassa tai keskustelmassa tästä asiasta, Sasi jatkaa.

Myös pääministeri Vanhanen kiistää kuulleensa uhkailuista.

- En ole kuullut tällaista ultimatumia. Itsekin käyn paljon keskusteluja yritysten kanssa, ja ikinä en ole kuullut, että tällaista olisi uhkailtu, Vanhanen sanoi pääministerin haastattelutunnilla YLE Radio Suomessa.

Vanhasen mukaan on mahdollista, että uhkavaatimus on esitetty "alemmalla tasolla", mutta hallituksessa tällaisesta ei Vanhasen mukaan ole ollut tietoa.

Vanhasen mukaan laki on oikeusturvaa kunnioittava. Hän perusteli sen tarpeellisuutta sillä, että Suomessakin tapahtuu teollisuusvakoilua.

- Emme saa olla liian sinisilmäisiä ja hyväntahtoisia hölmöjä siinä, ettei teollisuusvakoilua voisi tapahtua myös Suomen oloissa, Vanhanen sanoo.

Eduskunta äänestää Lex Nokiana tunnetusta tietosuojalain muutosesityksestä runsaan kahden viikon kuluttua, ja sen hyväksymistä pidetään lähes varmana.

Lähteet: YLE Uutiset