Vauvan kehitystä vahdataan yhä tarkemmin jo äidin mahassa

Vauvaa odottavat pariskunnat panostavat yhä enemmän sikiön hyvinvoinnin seurantaan. Moni on esimerkiksi hankkinut kotiin sikiön sydänäänten kuunteluun tarkoitetun laitteen, joita yleensä käytetään äitiysneuvoloissa. Lisäksi ylimääräiset käynnit yksityislääkärillä ultraäänitutkimuksissa ovat yleistyneet.

Kuva: YLE

Helsingin Hermannissa sijaitsevassa kerrostaloasunnossa kuuluu ulina, joka muistuttaa lähinnä tieteiselokuvan ääniraitaa. Televisio on kuitenkin visusti kiinni, nyt kuunnellaan Elina Sipilän pian syntyvän vauvan sydänääniä niin sanotulla kotidopplerilla. Sipilän ja hänen avomiehensä, Ville Kyytsösen, esikoinen väistelee kuitenkin taidokkaasti, eikä sydänääniä tällä kertaa saada bongattua.

- Oli siitä aluksi hyötyä. Ei tarvinnut panikoida, että onko vauvalla kaikki kunnossa. Laitteella kuuli, että joku siellä on, naurahtaa Elina Sipilä.

Asiantuntija epäilee kotidopplereita

Naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri Veli-Matti Ulander pitää sydänäänien kotikuuntelua turhana touhuna. Ulander varoittaa, että kotidiagnooseista voi aiheutua ylimääräistä stressiä vastoin tarkoitusta.

- Tästä (sydänäänten kotikuuntelusta) ei ole yleensä hyötyä, siitä voi pikemminkin aiheutua ahdistusta. Kuka arvioi, milloin on kyseessä äidin pulssi ja milloin sikiön? Sydänääniä pitää osata tulkita, Ulander muistuttaa.

Raskauden seuranta teknistyy

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Marjut Laurikka-Routti arvelee, että raskauteen suhtaudutaan aiempaa vakavammin, sillä vauvoja yksinkertaisesti syntyy entistä vähemmän.

- Raskaus on nykyisin hyvin suunniteltua toimintaa, muistuttaa lääkärikeskus Mehiläisessä työskentelevä Laurikka-Routti.

Raskauden seurannan teknistyminen voi osaltaan johtua myös siitä, että ensisynnyttäjien keski-ikä on noussut.

- Monilla saattaa olla se, että vauva ei tule ihan heti. Sitten kun vauva on tulossa, halutaan tietää, miten sillä menee, tuleva äiti Elina Sipilä kuvailee.

Yksityisellä käynti yleistyy

Sinänsä täysin luonnollinen huoli sikiön voinnista näkyy jossain määrin myös yksityislääkäreiden vastaanotoilla. Esimerkiksi Helsingin Lääkärikeskuksesta kerrotaan, että ylimääräiset ultraäänitutkimukset yksityisellä puolella ovat yleistymässä.

Lisäksi Kelan maksamat laskennalliset korvaukset yksityisellä puolella tehdyistä ultraäänitutkimuksista ovat nousseet hurjaa vauhtia 2000-luvulla. Kun vielä vuonna 2004 Kela maksoi korvauksia 5,8 miljoonan euron arvosta, viime vuonna summa oli jo 8,2 miljoonaa.