Lintutilalta löytyi taas botulismia

Broileriparvi on sairastunut botulismiin länsisuomalaisella siipikarjatilalla. Tapaus on toinen Suomessa havaittu.

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Broileriparvi on sairastunut botulismiin länsisuomalaisella siipikarjatilalla. Tapaus on toinen Suomessa havaittu.

Ensimmäisen kerran botulium-bakteerin aiheuttamaa myrkytystautia löytyi länsisuomalaiselta tilalta tammikuun puolivälissä. Molemmissa tapauksissa linnut sairastivat taudin C-tyyppiä, jonka ei tiedetä tarttuneen ihmisiin. Tauti ei myöskään leviä tilalta toiselle.

Tuoreimmassa tapauksessa parisataa broileria sairastui botulismiin. Koska lääkintä ei tuottanut tulosta, koko 20 000 yksilön parvi on lopetettu ja toimitettu hävitettäväksi. Botulismi on myrkytystila, joka yleensä aiheuttaa halvautumisen ja kuoleman. Sairauden itämisaika ja kesto vaihtelevat muutamista tunneista useampiin päiviin.

Elintarviketurvallisuudesta vastaava Evira selvittää tilalla puhjenneen taudin alkuperää. Lintujen joukkosairastumisia botulismiin esiintyy maailmalla toisinaan, ja Ruotsistakin on ollut parikymmentä tapausta. Syy taudin leimahtamiseen jää usein arvoitukseksi.

Botulium-bakteerin itiöitä esiintyy yleisesti maaperässä, vesistöissä sekä terveidenkin lintujen suolistossa. Tietyissä olosuhteissa itiöistä kehittyy bakteereja, joiden tuottamat hermomyrkyt sairastuttavat linnut. Linnut voivat saada toksiinia saastuneen rehun mukana tai itiöt saattavat alkaa itää niiden omassa suolistossa poikkeuksellisen tapahtumaketjun seurauksena.

Lähteet: YLE Uutiset