1. yle.fi
  2. Uutiset

YK:n lähettiläs tapasi Myanmarin oppositiojohtajan

YK:n erikoislähettiläs Ibrahim Gambari on tavannut Myanmarin oppositiojohtajan Aung San Suu Kyin Yangonissa. Gambari yrittää saada aikaan poliittisen sovun maata hallitsevan sotilasjuntan ja oppositiojohtajan välille.

Ulkomaat
Kyi ja Kambari nojatuoleissa
Aung San Suu Kyi ja Ibrahim GambariEPA / Myanmar News Agency

Kotiarestissa oleva Aung Suu Kyi kritisoi tapaamisessa toisinajattelijoille langetettuja kovia vankeustuomioita. Hänen mielestään YK:n pääsihteeri Ban ki-Moonin tulisi vierailla Myanmarissa vain, jos maan poliittiset vangit, hänet itsensä mukaanluettuna, vapautetaan.

Gambarin matkalle ei ole asetettu suuria toiveita. Kuusi aiempaa vierailua Myanmarissa eli entisessä Burmassa ovat jääneet tuloksettomiksi. Kotiarestissa suurimman osan viimeisistä 19 vuodesta elänyt Suu Kyi ei Gambarin viime vierailulla suostunut tapaamiseen. Suu Kyin oletetaan osoittaneen tällä tyytymättömyyttään ensi vuodeksi suunniteltuihin vaaleihin, joille YK on antanut hyväksyntänsä.

Gambari on tällä matkallaan tavannut useita ministereitä ja sotilasjuntan virkamiehiä. Toistaiseksi ei ole varmaa, pääseekö hän keskustelemaan juntan arvovaltaisimman kenraalin Than Shwen kanssa. Kenraalin tiedetään vihaavan Aung San Suu Kyita siinä määrin, että hän on tiettävästi rynnännyt ulos tapaamisesta ulkomaisen diplomaatin kanssa tämän mainittua oppositiojohtajan nimen.

Gambari matkustaa myöhemmin maanantaina Myanmarin lounaisosien suistoalueille, jotka kärsivät pahoin viime toukokuun hirmumyrskyssä.

Lähteet: AP, AFP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi