Länsisuomalaisessa siipikarjassa botulismia

Länsisuomalaisella siipikarjatilalla on todettu jälleen botuliini-bakteerin aiheuttama joukkosairastuminen. Noin 20 000 lintua on toimitettu hävitettäväksi. Tapaus on toinen Suomessa tänä vuonna.

Botulinus intoxication

Elintarviketurvallisuusviraston Eviran mukaan tauti on samaa tyyppiä kuin edellisellä tilalla tammikuun puolivälissä. Evira ei kuitenkaan kerro tarkemmin tilan sijaintia. Kaikki sairastuneen siipikarjan noin 20 000 lintua on lopetettu eikä sairastuneesta kasvatuserästä ei ole toimitettu siipikarjaa elintarviketuotantoon. Todettu botulismityyppi ei tartu ihmiseen eikä leviä tilalta toiselle.

Suomessa harvinainen

Botulismi on Suomessa eläimillä harvinainen. Ruotsissa tapauksia on ollut joitakin kymmeniä, mutta varsinaista syytä niihin ei tiedetä. Länsisuomalaisen siipikarjan linnuilla oli tyypillisiä botulismioireita, kuten kaulan, siipien ja silmäluomien halvaantumista. Lintuja yritettiin lääkitä tuloksetta, jonka jälkeen ne päätettiin toimittaa eläinsuojelusyistä hävitettäväksi.

Clostridium botulinum-bakteerin itiötä esiintyy yleisesti maaperässä ja vesistöissä sekä terveidenkin lintujen suolistossa. Bakteerien itiömuodot ovat erityisen kestäviä. Sopivassa lämpötilassa ja hapettomissa olosuhteissa itiöistä kehittyy bakteerikantoja, jotka voivat tuottaa hermostoon vaikuttavia myrkkyjä eli toksiineja. Eläimet voivat saada toksiinia saastuneen rehun mukana tai itiöiden alkaessa itää eläinten suolistossa esimerkiksi poikkeustilanteessa.

Tauti ei kuulu lakisääteisesti vastustettavien eläintautien joukkoon, kuten esimerkiksi monet tarttuvat virustaudit. Botulismille altistavia tekijöitä siipikarjantuotannossa ei tunneta. Sitä pyritään ennaltaehkäisemään tilan hyvillä tuotantotavoilla.

Lähteet: YLE Turku