1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kaakao levisi Pohjois-Amerikkaan luultua varhemmin

Nykyisen Yhdysvaltain alueelta on löydetty todisteita siitä, että kaakaota on nautittu jopa tuhat vuotta sitten. Tuoreen löydön mukaan keskiamerikkalaiset kävivät kaakaolla kauppaa pohjoiseen jo joskus vuosien 1000 ja 1125 välillä.

Ulkomaat

Tutkijat löysivät viitteitä kaakaosta New Mexicon osavaltion alueelta Lounais-Yhdysvalloista. Löydös on ajoitettu vuosien 1000 ja 1125 väliseen aikaan. Kyseessä on varhaisin todiste kaakaon leviämisestä nykyisen Meksikon pohjoispuolelle, kertoo tiistaina Proceedings of the National Academy of Sciences -lehdessä julkaistu tutkimus.

Rituaalijuoma levisi Meksikon ulkopuolelle.

Kaakaon juominen on yhdistetty erilaisiin rituaaleihin, kuten häihin, muinaisessa Keski-Amerikassa, mutta kaakaon leviämisestä Meksikon pohjoispuolelle ei ole ollut tarkkaa tietoa. Chaco-kanjonista New Mexicossa löytyneet jäljet viittaavat, että alueen asukkaat kävivät kauppa kauppaa Keski-Amerikan kaakaonviljelijöiden kanssa jopa tuhat vuotta sitten.

Lähimmät kaakaoviljelmät sijaitsivat noin tuhannen kilometrin päässä, joten herkun kuljettaminen pohjoiseen ei ole ollut helppoa silloisissa oloissa. Kaakaon nauttiminen on luultavimmin ollut harvinaista huvia, tutkijat pohtivat.

Tuhat vuotta sitten kaakao on myös maistunut kitkerämmältä kuin nykytarjonta. Keskiamerikkalaiset eivät makeuttaneet kaakaotaan, vaan sen sijaan sekoittivat joskus mukaan tulisia mausteita, kuten pippuria.

Kanjonista löydetyt kaakaojäljet paljastuivat keraamisista astioista, joiden kaltaisia muinaiset maya-intiaanit käyttivät kaakaon nauttimiseen. Tutkijat etsivät astioista jäänteitä ja löysivät kaakaoon viittaavaa teobromiinia.

Keski-Amerikan alueella kaakaota käytettiin rituaaleissa jopa 1 500 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Atsteekit käyttivät kaakaota myös valuuttana.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi