Yliopisto vahtii imagoaan rokotetutkimuksissa

Osallistujien hankinta lintuinfluenssatutkimukseen herättää hämmennystä. Rekrytointikirjeitä on saapunut Tampereen yliopiston kirjekuorissa, vaikka tutkimuksen toteuttaa yliopiston tiloissa toimiva yritys. Sen mukaan kyse on erehdyksestä, mutta arvostelijoiden mielestä tapauksessa halutaan hyötyä korkeakoulun imagosta.

kirjekuoret
Laboratoriotyöskentelyä
YLE / Antti Eintola

Suomessa on alkanut peräti kolme ulkomaisen lääkeyrityksen maksamaa lintuinfluenssarokotetutkimusta.

Yhdessä niistä osallistujakutsuja on lähetetty Tampereen yliopiston kirjekuorissa ja sen leimoilla varustettuna, vaikka tutkimuksen toteuttaa yksityinen yritys, Nordic Research Network.

Suomen rokotuspolitiikkaa kritisoivaa Rokotusinfo ry:tä tämä suututtaa.

- Värvättäville tulee mielikuva sitä, että tämä on yliopiston toimintaa, vaikka se ei sitä ole, sanoo järjestön puheenjohtaja Jyrki Kuoppala.

Inhimillinen erehdys vai tietoista toimintaa?

Nordic Research Network toimii vuokralaisena Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksessa. Kummankin johdossa istuu kuitenkin sama mies, arvostettu virologian professori Timo Vesikari.

Hän ei usko yliopiston kirjekuorten aiheuttaneen haittaa.

- Eiköhän osallistumispäätös tehdä pikemminkin kirjeen sisällön kuin kuoren perusteella, Vesikari sanoo.

Vesikarin mukaan hänen yrityksensä käytti yliopiston kirjekuoria erehdyksessä, mutta tapausta kritisoinut Rokotusinfo ry ei selitystä niele, koska kuoria on saapunut syksystä viime aikoihin asti.

Oli niin tai näin, yliopistossa tapaus on otettu vakavasti. Lääketieteen laitoksen johtajan Kaija Hollin mukaan yksityisten yritysten täytyy olla erittäin varovaisia viestinnässään.

- Missään tapauksessa ei saa yliopiston nimissä lähettää kirjekuoria, kun kyseessä ei ole sen tutkimus.

Kaija Holli kertoo, että asiasta on keskusteltu useaan otteeseen Timo Vesikarin kanssa. Hallinnossa aiotaan myös seurata, että käytännöt säilyvät jatkossa oikeina.

Rokotustutkimuskeskuksessa tehdään myös yksityistä bisnestä

Rokotusinfo ry:n mielestä korjattavaa olisi myös Nordic Research Networkin ja yliopiston rokotetutkimuskeskuksen hyvin tiukassa käsikynkässä.

Suurin osa keskuksen työntekijöistä hoitaa ensin virka-aikanaan lääkeyhtiöiden yliopistolta tilaamia tutkimuksia, ja hyppää sitten sitten ylitöihin yksityisen firman palkkalistoille.

- Sama henkilöstö neuvottelee sitten yrityksen edustajana sopimuksista lääkevalmistajien kanssa, joten jääviysongelmiahan tässä syntyy, sanoo Rokoteinfo ry:n puheenjohtaja Jyrki Kuoppala.

Lääketieteellinen tiedekunta on yllättävän heikosti selvillä vuokralaisensa toiminnasta.

- En tunne Nordic Research Networkia tai sen toiminnan laajuutta ollenkaan. Se on yksityinen yritys, joten meillä ei ole tietysti mitään tietoa heidän tutkimuksistaan, sanoo tiedekunnan johtaja Kaija Holli.

Mitään ongelmia työntekijöiden kaksoisroolissa ei hallinnossa kuitenkaan nähdä - ainakaan niin kauan kun heidän sivutyönsä ei haittaa päätyötä.

Lähteet: YLE Tampere / Juha Kokkala