Tampereen talous painuu miinukselle

Vajausta kertyy 50 miljoonaa, ellei menoja saada vähenemään. Kaupunginvaltuuston epäkiitolliseksi tehtäväksi jää päättää säästökohteista.

lama
Tampereen pormestari Timo P. Nieminen.
Tampereen pormestari Timo P. Nieminen.YLE / Antti Eintola

Lama asteli tammikuussa sisään myös Tampereen kunnalliselämään. Seudun vientiteollisuuden hiljentyminen näkyi verotuloissa yllättävän nopeasti. Vielä marraskuussa budjetista päätettäessä laman vaikutuksia odotettiin vasta ensi vuodeksi.

Toisin kävi, toteaa pormestari Timo P. Nieminen. Heti vuodenvaihteen jälkeen alkoi näkyä, että rahaa kertyy kaupungin käyttöön selvästi vähemmän kuin aiemmin. Jos ei haluta rankasti velkaantua, säästöjä on löydettävä.

- Tamperekin on joutunut siihen tilanteeseen, jota on pelätty. Voidaan sanoa, että lama ei ole alkamassa. Se on alkanut, Nieminen päättelee.

Säästöpäätöksiä keväällä

Vaikka Tampereen tilanne on kuntien paremmasta päästä, kaupungin eri yksiköiltä odotetaan nyt säästöehdotuslistaa kuukauden, parin kuluessa. Helppoa se ei ole. Koulut, kirjastot ja kulttuuri petaavat tulevaisuutta. Väestön ikääntyminen kasvattaa terveysmenoja, eikä lama ainakaan vähennä sosiaaliturvan tarvetta, muistuttaa kaupungin talouspuolen johtaja Juha Yli-Rajala.

- Meillä menot ovat kasvaneet jopa 7-8 prosenttia vuodessa. Kun nyt joudutaan yhtäkkiä pysäytetyksi sosiaali- ja terveyspuolella, niin siinä on todella tekemistä.

Kaupunki ei voine suuresti lykätä investointejakaan. Tänä vuonna niillä kattaisi arvioidun alijäämän kolmeen kertaan, mutta rakentamisella ja korjaamisella on tuntuva elvytysvaikutus. Tampere ei aio lomauttaa eikä irtisanoa. Veronkorotuksista ei nyt puhuta, mutta sekin keino on takataskussa.

Säästöjen aikataulu on tiivis. Talousasioita piti käsitellä valtuustossa toukokuussa, nyt päätöksiä on luvassa huhtikuussa. Monesti aiemmin uusi valtuusto on saanut opetella työtään hieman rauhallisemmissa merkeissä, nyt on edessä tositoimia heti alkuun.

Lähteet: YLE Tampere / Jouni Tanninen