Runeberg-sali avataan yleisölle

Turkulaiset saavat käyttöönsä arvokkaan juhlatilan Aurajokirannassa. Kauppiaskatu ykkösen toisessa kerroksessa olevaa Runeberg-salia konservoidaan parhaillaan alkuperäiseen loistoonsa. Rakennuksen pääomistajan Benito Casagranden mukaan tilassa voidaan jatkossa järjestää vaikkapa yleisölle avoimia konsertteja.

kulttuuri
YLE / Aleksi Hakala

Arkkitehti Benito Casagrande esitteli tiloja torstaina iltapäivällä Runeberg-tutkija Teivas Oksalalle. Salissa järjestettiin juhlapäivälliset kansallisrunoilijalle 1857. Juhlista raportoinut Åbo Underrättelser raportoi arkkipiispan nostaneen useamman maljan kansallisrunoilijan kunniaksi: " Vieraiden joukossa ei ollut ketään, jolla ei olisi elävästi ja lämpimästi ollut hehkua katseessaan, poltetta rinnassaan." Juhlista poistuessaan Runeberg kiitti ovensuussa vielä kerran vieraitaan lämpimästä hyväntahtoisuudesta, joka häntä oli kohdannut Suomen vanhimmassa kaupungissa.

Runeberg-tutkija Teivas Oksala kertoi hymyillen, että Runeberg tunnettiin seuramiehenä, joka pystyi kyllä juomaan piispat pöydän alle. Johan Ludvig Runeberg oleskeli Turussa 1850-luvulla, kun hän oli mukana uudistamassa ruotsinkielistä virsikirjaa.

Salia koristavat antiikin jumalat

Konservaattori Tapio Hiltunen maalaa parhaillaan Runeberg-salin kattoon koristekuvioita, jotka tehdään katosta löytyneen alkuperäismallin mukaan. Saliin johtavien neljän kaksoisoven yläpuolella olevat maalaukset saattavat olla jopa vuodelta 1845, jolloín rakennus valmistui. Konservaattori Tapio Hiltusen mukaan niiden alta ei löydy vanhempia maalikerroksia eli maalaukset ovat alkuperäisiä. Kuvat esittänevät antiikin muinaisia jumalia ja sankareita. Runeberg-tutkija Teivas Oksala tunnisti kuvista Odysseuksen ja Afroditeen. Teivas Oksalan mukaan kuvat sopivat hyvin Runeberg-saliin, sillä Runeberg oli koulutukseltaan antiikin tutkija.

Runeberg on kansallisrunoilija, mutta hänen runojaan ei ole välttämättä kovin moni lukenut enää koulun jälkeen. Professori Teivas Oksala on suomentanut uudelleen Vänrikki Stoolin tarinat. Hän kehuu myös Juhani Lindholmin uutta suomennosta.

- Toivosin, että Runebergiä luettaisiin näistä uusista suomennoksista. Nuorten on vaikea saada kontaktia yli sata vuotta vanhoihin käännöksiin.

Toimisto muuttuisi iltaisin konserttipaikaksi

Kauppiaskadun pääomistaja arkkitehti Benito Casagranden mukaan tilojen tulevasta käytöstä ei ole vielä varmaa tietoa. Runeberg-salin remontti valmistuu syksyllä, jonka jälkeen tiloihin saattaa tulla esimerkiksi toimistotiloja.

- Tämä on liian upea sali pidettäväksi vain yksityiskäytössä. Taloudellisten realiteettien mukaan tätä salia pyritään pitämään auki yleisölle. Tämä salihan on kuin luotu kirjallisuuden kulttipaikaksi.

- Pienet korsertit ja juhlatilaisuudet luontuvat hyvin tähän saliin. Tämän paikan kulttuurihistoria elähdyttää monenlaista toimintaa, toteaa salista ylpeä Benito Casagrande.

Lähteet: YLE Simo Kymäläinen