Turku saa aivovammakeskuksen

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriin perustetaan oma keskus aivovammapotilaille. Keskus tulee tarpeeseen, sillä aivovammoista tiedetään vielä varsin vähän. Aivovammoihin kuolee vuosittain yli 1 000 suomalaista. Pysyvän invaliditeetin aivovammat aiheuttavat noin 10 000 ihmiselle.

terveys
Läpileikkauskuva ihmisen päästä.
Goodshoot.com

Aivovamma sekoitetaan usein esimerkiksi aivohalvaukseen. Aivohalvauksella tarkoitetaan aivojen verenkiertohäiriöstä johtuvaa aivojen toimintahäiriötä.

Aivovamma puolestaan syntyy useimmiten kaatumisen, putoamisen, liikenneonnettomuuden, pahoinpitelyn tai muun tapaturman aiheuttamana. Oireina on mm. muistamattomuutta, väsymystä, keskittymisvaikeutta ja päänsärkyä.

Tutkittua tietoa vähän

Vaikka aivovammat ovat yleisiä, niiden toteamiseen ja hoitoon liittyy useita puutteita.

- Aivovammojen hoitoon ei ole kehitetty yhtään lääkettä. Suuri osa akuuteista aivovammoista jää diagnosoimatta ja hoitamatta, kertoo Turun aivovammakeskuksen projektipäällikkö Olli Tenovuo.

Tenovuo jatkaa, että nykytiedon mukaan paras hoito lievään aivovammaan on aivojen lepo.

- Ihan viime vuosiin saakka oli sellaista ajattelua, että aivovammapotilaiden pitäisi palata normaaliin elämään mahdollisimman pikaisesti. Se on sallittua, jos normaali toiminta ei kuormita aivoja liikaa. Kuormittavaan työhön tai urheiluun ei heti pitäisi palata.

Hoito kannattaa rahallisestikin

Maailman terveysjärjestö WHO on arvioinut, että aivovammat nousevat lähivuosina maailman tärkeimpien terveysongelmien joukkoon. Olli Tenovuo arvioi, että aivovammat aiheuttavat Suomessa vuosittain peräti kahden miljardin euron kustannukset.

Turun aivovammakeskus tavoittelee 5-6 miljoonan euron vuosibudjettia. Aivovammakeskuksen projektipäällikkö Olli Tenovuo kertoo, että nämä rahat saadaan nopeasti takaisin.

- Jos me pystymme vuodessa kolmen nuoren pysyvän työkyvyttömyyden estämään, niin olemme säästäneet viisi miljoonaa euroa.

Turkuun perustettavan aivovammakeskuksen on tarkoitus aloittaa TYKSin uudessa T-sairaalassa vuonna 2012. Suunnitelman mukaan keskuksessa työskentelisi 15 - 20 hoitavaa lääkäritutkijaa ja 15 - 20 muuta tutkijaa.

Turkuun perustettava aivovammakeskus alkaa toimia säätiön rahoittamana. Turussa on toiminut 12 vuoden ajan laaja aivovammojen tutkimusryhmä. Toimintaa tukevat muun muassa aivojen kuvaukseen tarkoitetut PET-keskus ja Kognitiivisen neurotieteen keskus.

Turun yliopistolla on pitkä perinne ja osaamista keskushermoston tutkimuksesta. Aivovammakeskus kokoaisi lääkärit ja tutkijat yhteen.

Lähteet: YLE Turku / Joona Haarala