Intian ulkoministeri syyttää Pakistanin tiedustelupalvelua

Intia on syyttänyt ensi kertaa suoraan Pakistanin sotilastiedustelupalvelua ISI:tä osallisuudesta Mumbain viimevuotisiin terrori-iskuihin. Intian ulkoministerin mukaan iskujen organisoijat ovat ISI:n luomuksia.

Ulkomaat

Ulkoministeri Shivshankar Menon sanoi puheessaan Pariisissa, että iskujen tekijät suunnittelivat iskunsa ja kouluttautuivat niitä varten Pakistanissa, ja iskujen organisoijat olivat ja ovat ISI:n luomuksia ja suojatteja.

Ulkopoliittisessa instituutissa puhunut Menon kehotti lopettamaan aseiden myynnin Pakistanille, koska se hänen mukaansa vain lisää epävakaisuutta alueella.

Tämä on ensi kerta, kun Intia on julkisesti viitannut ISI:hin iskujen yhteydessä. Pääministeri Manmohan Singh on aikaisemmin väittänyt, että iskujen takana on "virallisia laitoksia" Pakistanissa.

Tammikuussa Intia luovutti Pakistanille todisteita, jotka Intian mukaan liittävät iskuihin "pakistanilaisia elementtejä". Intia on syyttänyt iskujen tekijäksi kiellettyä Lashkar-e-Taiba-ryhmittymää, joka on aktiivinen Intian hallitsemassa osassa Kashmiria. Pakistanista käsin toimiva järjestö on kiistänyt syytöksen.

Aiemmin tällä viikolla Pakistanin pääministeri Yusuf Raza Gilani vakuutti, että hänen hallituksensa luovuttaa Intialle pian omien iskuja koskevien tutkimustensa tulokset.

Mumbain marraskuisissa terrori-iskuissa kuoli 172 ihmistä, heidän joukossaan yhdeksän iskuihin osallistunutta. Terroristit hyökkäsivät marraskuun lopulla muun muassa kahteen loistohotelliin, rautatieasemalle, ravintoloihin ja juutalaiskeskukseen Mumbaissa, joka on Intian talouselämän pääkaupunki.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset