Miespapin saama syrjintätuomio pysyi hovissa

Oikeudenkäynti hyvinkääläisen naispapin syrjinnästä on saatu päätökseen Kouvolan hovioikeudessa. Hovioikeus tuomitsi pastori Ari Norron syrjinnästä 20 päiväsakkoon, mistä kertyi maksettavaa hänen tuloillaan 320 euroa.

Kotimaa
Pastorit Petra Pohjanraito ja Ari Norro
Yle

Tämä on ensimmäinen kerta, kun naispapin syrjintää on selvitelty yleisessä tuomioistuimessa.

Kiista alkoi marraskuussa 2007, kun Hyvinkäällä saarnamatkalla vieraillut pastori Ari Norro kieltäytyi yhteistyöstä naispuolisen kollegansa kanssa juuri ennen jumalanpalveluksen alkua.

Kirkonmenojen hoitaminen vastakkaista sukupuolta olevan kollegan kanssa oli Norrolle mahdoton ajatus. Norro kuuluu Suomen Luterilaiseen Evankeliumiyhdistykseen, joka ei hyväksy naispappeutta.

Hyvinkään kirkon sakastissa käytiin kiivasta keskustelua jumalanpalvelusta edeltäneen varttitunnin aikana.

Tilanne laukesi siten, että pastori Petra Pohjanraito poistui paikalta sakastista ja työpaikaltaan vain muutamaa minuuttia ennen jumalanpalveluksen alkamisaikaa.

Pohjanraidon tilalle jumalanpalveluksen ehtoollisavustajaksi jouduttiin hankkimaan sijainen kirkkovieraiden joukosta.

Käräjäoikeus: Syrjintä kirkossa yhtä tuomittavaa kuin muuallakin

Käräjäoikeus katsoi, että pastori Petra Pohjanraitoa oli vaadittu asiattomasti poistumaan työpaikaltaan kesken kirkonmenojen. Hänellä ei käytännössä ollut muuta mahdollisuutta kuin poistua sakastista ja jättää virkatehtävänsä hoitamatta.

Käräjäoikeus tuomitsi pastori Ari Norron syrjinnästä 20 päiväsakkoon. Maksettavaa valtion kassaan kertyi miehen tuloilla 320 euroa.

Syyskuussa 2006 piispainkokous ohjeisti, ettei miespapeilla enää ole oikeutta kieltäytyä työvuoroista naispappien kanssa. Hyvinkään käräjäoikeuden tuomio viestitti, että kirkossa sukupuolinen syrjintä on yhtä tuomittavaa kuin muillakin työpaikoilla.

Hovioikeudessa värikäs istuntopäivä

Kuukausi sitten Kouvolan hovioikeus vietti värikkään istuntopäivän naispappikiistan merkeissä. Pastori Ari Norro vaati syytteen hylkäämistä ja käräjäoikeuden tuomion kumoamista. Syyttäjä puolestaan vaati Norron tuomion koventamista.

Perjantaina hovioikeus antoi kiistassa kansliatuomion. Hovioikeus pysyi ratkaisussaan samoilla linjoilla kuin käräjäoikeus. Hovioikeus katsoo, että Pohjanraito on kokenut sakastissa käydyn kiistelyn ahdistavana syrjintänä ja painostuksena.

Tuossa tilanteessa Pohjanraito ei nähnyt muuta mahdollisuutta kuin vetäytyä ehtoollisavustajan tehtävästä ja poistua paikalta. Jumalanpalveluksen oli ollut määrä alkaa muutaman minuutin kuluttua. Hovioikeus toteaa, että Norro on vihittynä pappina tiennyt naispappeuteen ja tasa-arvoon liittyvät asiat ja näissä suhteissa velvollisuutensa pappina.

Hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden tuomiota. Hyvinkään käräjäoikeuden langettama 20 päiväsakon ja 320 euron tuomio syrjinnästä jää siis voimaan.

Hovioikeus toteaa vielä erikseen, että vaikka vakaumus ei oikeuttanut Norroa toimimaan hänen syykseen luetulla tavalla, uskonnon harjoittamiseen liittyvällä vakaumuksella on kuitenkin hänen syyllisyyttään vähentävä vaikutus. Näin ollen käräjäoikeuden tuomitsema sakkorangaistus oli riittävä ja oikeudenmukainen.

Lähteet: YLE Uutiset / Ari Mölsä