1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Smedsin Tuntemattomasta nähdään televisioversio

Ohjaaja Kristian Smedsin kohua herättäneestä Tuntemattomasta Sotilaasta on tehty TV-versio, joka esitetään lauantaina YLE Teemalla. Tuntemattoman sotilaan TV-version on ohjannut Mikko Kuparinen.

Kuva: YLE

Tuntemattoman sotilaan ensi-ilta oli Kansallisteatterissa marraskuussa 2007, ja näytelmää esitetään edelleen täysille katsomoille.

- Teatteriesitys ei ole vain se, mitä näyttämöllä tapahtuu. Se on tapahtuma, jossa on läsnä myös yleisö tietyssä tilassa. Kun teatteriesityksiä on aiemmin televisioitu, yleisön läsnäolo on häivytetty. Tuntemattomassa on tehty toisin, yleisö on voimakkaasti läsnä ja on pyritty kuvaamaan kokonaista esitystapahtumaa, Kuparinen selittää.

Uudet kuvakulmat tuovat katsojan lähelle

Kuparinen halusi ohjata Tuntemattomasta sotilaasta version, joka kertoo samasta aiheesta kuin Kansallisteatterin esitys, mutta television kielellä.

- Eihän esimerkiksi jääkiekko-otteluakaan kuvata ilman lähikuvia tai hidastuksia. Kun väline vaihtuu, kokonaisuus täytyy miettiä uusiksi, korostaa Kuparinen.

Teatteriesityksessä katsoja on Kuparisen mukaan vapaa katsomaan mitä hyvänsä, mutta tv-versiossa katsojan katsetta ohjataan koko ajan. Valintaa on kaikki, mitä tv-versiossa näkyy.

Tuntemattoman sotilaan TV-versiossa uutta näkökulmaa tuovat paitsi leikkaus, myös esimerkiksi kuvakulmat. Kamera saattaa kuvata näyttelijöitä sivulta, takaa tai aivan läheltä, ja välillä kuvaruutu on jaettu osiin.

Tv-versio lyheni tunnilla

Mikko Kuparinen ja teatteriesityksen ohjannut Kristian Smeds dramatisoivat TV-version yhdessä. TV:ssä näytelmästä tuli tunnin lyhyempi kuin teatterissa.

Katsomiskokemusta pilaamatta voi paljastaa esimerkiksi, että TV:n Tuntemattomassa on vähemmän hiljaisuutta kuin teatterissa. Lisäksi kohtauksia on saksittu ja niiden järjestystä on vaihdettu. Myös esityksen äänimaailmaa on paikka paikoin muutettu.

Kansallisteatterissa vänrikki Koskelaa näyttelevä Timo Tuominen näki Tuntemattoman sotilaan TV-version tammikuussa.

- Pääsin messiin ja välillä unohdin katsovani meidän esitystä. Paitsi kun itse tulin kuvaan.

Timo Tuomisen mukaan on ristiriitaista nähdä versio esityksestä, joka pyörii edelleen teatterissa.

- Esitys ei koskaan pysy samanlaisena, aina se varioituu. Nähtyäni tämän haluan unohtaa sen. Samoin kuin pitää unohtaa onnistumiset ja epäonnistumiset. Kun esitys lähtee menemään, mennään lujaa. Vedetään urku auki, kaikki mitä lähtee, ei siinä kerkii miettimään, Tuominen sanoo.