Poliisi varoittaa internetin arpajaishuijareista

Poliisi varoittaa sähköpostinkäyttäjiä kalasteluviesteistä, joissa vastaanottajalta yritetään haalia rahaa ja henkilötietoja tekaistuja arpajaisvoittoja tarjoamalla.

Kotimaa

Esimerkiksi Microsoft Lottery Incorporation -nimellä esiintyvä yhtiö on lähetellyt sähköposteja, joissa se onnittelee vastaanottajaa voitetusta rahasummasta. Summan saadakseen vastaanottajan on osallistuttava satojen eurojen kuriirikustannuksiin.

Viestejä on liikkunut maailmalla muutamien vuosien ajan. Nyt poliisin tietoon on tullut tapaus, jossa samanniminen firma on yrittänyt huijata rahaa myös Suomessa.

Yhtiö otti yhteyttä tuusulalaismieheen ensin sähköpostilla, sitten puhelimella ja vielä uudestaan sähköpostilla. Voittoshekin saadakseen miehen olisi pitänyt maksaa kuriiripostista koituvat muutaman sadan euron kulut. Mies haistoi lottovoitossaan palaneen käryä ja teki ilmoituksen poliisille.

Keski-Uudenmaan poliisilaitos kertoo, että vastaavista tapauksista tulee ilmoituksia aina silloin tällöin. Poliisi kehottaa käyttämään tervettä järkeä erikoisten yhteydenottojen suhteen.

- On pidettävä mielessä, että mikä kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, ei useimmiten olekaan totta, poliisi opastaa tiedotteessaan.

Lähteet: YLE Uutiset