Kymmeniä mielenosoittajia ammuttiin Madagaskarissa

Madagaskarin pääkaupungissa Antananarivossa mielenosoitukset maan presidenttiä vastaan ovat rauhoittuneet lauantain mellakan jälkeen. Kymmeniä ihmisiä kuoli ja satoja loukkaantui, kun poliisi avasi tulen presidentinlinnan edustalle kokoontuneita mielenosoittajia kohti.

Ulkomaat

Kuolonuhrien virallisesta määrästä on yhä epäselvyyttä. Paikallisten medialähteiden mukaan kuolleita olisi jopa 30. Lisäksi noin 300 ihmisen kerrotaan loukkaantuneen vakavasti tulituksessa. Mielenosoitukseen oli kerääntynyt tuhansia oppositiojohta Andry Rajoelinan kannattajia.

Rajoelinan kannattajat ovat osoittaneet mieltään viikkoja ja vaatineet presidentti Marc Ravalomananan eroa. Viime viikon levottomuuksissa Antananarivossa kuoli kymmeniä ihmisiä.

Rajoelina syyttää presidenttiä julkisten varojen väärinkäytöstä ja maan nuoren demokratian uhkaamisesta. Madagaskarin ensimmäiset demokraattiset vaalit järjestettiin 1990-luvun alussa.

34-vuotias Andry Rajoelina on esiintynyt julkisuudessa köyhän Madagaskarin kansalaisille vaihtoehtona maan poliittista eliittiä vastaan. Hän on omistamallaan televisiokanavalla vaatinut toistuvasti presidenttiä eroamaan. Rajoelina on uhannut muodostaa Madagaskariin väliaikaisen hallituksen viikonloppuna, ellei presidentti sitä ennen eroa tehtävästään.

Magaskarin lakien mukaan entinen DJ ja viihdealan yrittäjä ei olisi vaalikelpoinen edes seuraavissa presidentinvaaleissa vuonna 2011, sillä lakien mukaan ehdokkaan on oltava yli 40-vuotias. Rajoelina nimitettiin Antananarivon pormestariksi aikaisemmin tällä viikolla.

54-vuotias Marc Ravalomanana sanoo pitävänsä yhä maansa ohjaksia käsissään ja vetoaa malttiin. Hän on hallinnut Madagaskaria vuodesta 2001. Ravalomanana valittiin presidentiksi uudelleen vuonna 2006, mutta tuolloinkin vaalitulosten laillisuus kyseenalaistettiin.

Afrikan itärannikolla sijaitseva Madagaskarin saari on yksi maanosansa köyhimmistä valtioista. Sen 20 miljoonasta asukkaasta valtaosa elää alle dollarilla päivässä.

Lähteet: Reuters, AP, AFP, DPA, YLE Uutiset