1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

CIA: Britti-islamistit Yhdysvaltain suurin uhka

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA on varoittanut presidentti Barack Obamaa, että brittiläiset islamistiterroristit ovat suurin uhka Yhdysvaltain kansalliselle turvallisuudelle. Asiasta kertoo brittiläinen Telegraph-sanomalehti.

Ulkomaat

Tiedustelupalvelun päälliköt ovat kertoneet tuoreelle presidentille käynnistäneensä laajan vakoiluoperaation Isossa-Britanniassa estääkseen syyskuun 2001 kaltaisten terrori-iskujen toistumisen. CIA:ssa uskotaan, että suurin terrori-iskun uhka Yhdysvalloille ovat Ison-Britannian pakistanilaistaustaiset islamistit, jotka saapuvat Yhdysvaltoihin viisumivapausohjelman puitteissa.

Obaman saamat tiedusteluraportit kertovat Yhdysvaltain vakoilun lisääntyneen Isossa-Britanniassa dramaattisesti. CIA on rekrytoinut ennätysmäärän ilmiantajia Britannian pakistanilaisyhteisöistä tarkkailemaan niitä noin 2 000 terroriepäiltyä, jotka Britannian MI5-turvallisuupalvelu on tunnistanut.

Brittiläinen turvallisuuslähde on paljastanut Telegraphille, että jopa neljä kymmenestä Yhdysvaltoihin kohdistuvien suorien uhkien vastaisista operaatioista on tehty Britanniassa. Yhdysvaltalaisen turvallisuuslähteen mukaan CIA on käyttänyt viimeiset 1,5 vuotta al-Qaidan-vastaisen agenttiverkon rakentamiseen Britanniassa. Lähteen mukaan Britannian pakistanilaisyhteisöä pidetään al-Qaidan parhaana mekanismina suoraan iskuun Yhdysvaltoja vastaan.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi