Bolivian uusi perustuslaki astui voimaan

Eteläamerikkalaisen Bolivian uusi perustuslaki on tullut voimaan lauantaina. Maan presidentti Evo Morales ja hänen tuhannet kannattajansa juhlivat tapausta El Alton kaupungissa, joka on yksi maan köyhimmistä alueista ja samalla perustuslaki-uudistusta ajaneen liikkeen syntymäpaikka.

Ulkomaat
Bolivian presidentti Evo Morales juhlii kannattajineen uutta perustuslakia
Reuters-TV

Perustuslaissa luvataan muunmuassa lisää valtaa köyhälle intiaanienemmistölle ja alueellista itsehallintoa ja julistetaan koka-pensas osaksi kansallista perintöä.

- Uusi perustuslaki merkitsee maalle toista itsenäisyyttä, Bolivian todellista vapautusta, koska se suojelee kaikkia bolivialaisia eikä jätä ketään syrjään, sanoi Morales vahvistaessaan allekirjoituksellaan asiakirjan.

Presidentti Evo Morales voi perustuslain nojalla pyrkiä uudelleen maan johtoon ja saa mahdollisuuden hallita vuoteen 2014 saakka, jos hän voittaa joulukuuksi suunnitellut vaalit.

Uusi perustuslaki on Bolivian ensimmäinen, joka on hyväksytty kansanäänestyksessä. Se sai taakseen yli 60 prosenttia äänistä kansanäänestyksessä viime kuussa.

Bolivian yhdeksästä osavaltiosta neljässä enemmistö äänesti sitä vastaan. Nämä osavaltiot ovat suhteellisen vauraita ja niiden asukkaat ovat vastustaneet vasemmistolaisen Moralesin perustuslakihanketta. Opposition kiivas vastustus on ajoittain purkautunut väkivaltaisina mellakoina.

Lähteet: AP, YLE Uutiset