1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Tähtihetki: Milk

Sean Penn on fantastinen! Esimerkiksi elokuvissa Dead Man Walking ja Sweet and Lowdown esiintynyt Penn tekee nyt elämänsä roolin Harvey Milkinä. Hän on tarkka ja herkkä, ja hän saa tehtyä Milkistä rakastettavan hahmon, iloisen ja ilkikurisen, silti poliittisesti ehdottoman uskottavan.

kulttuuri

Toivon, että miespääosan Oscar menee tänä vuonna Pennille tai Wrestler-elokuvan Mickey Rourkelle.

Myös Gus Van Sant on Oscar-ehdokkaana. Muun muassa elokuvasta Good Will Hunting tunnettu ohjaaja onnistuu sekä henkilöohjauksessa että kuvallisessa kerronnassa. Milkissä on paljon kauniita kuvia ja mielenkiintoisia kuvakulmia, kuten poliisin ja Milkin keskustelu, joka heijastuu kadulle tippuneen hätäpillin kyljestä. Yleisilme on kuitenkin 70-lukulaisen rusehtava ja sievistelemätön.

Elokuvan aihe, homoseksuaalien ja muiden vähemmistöjen oikeudet, tulee vahvana esille yksilöiden kautta. 70-luvun hengen ja San Franciscon uudet tuulet voi aistia valkokankaan kautta.

Homovihamielisyys saa elokuvassa pelottavia mutta myös suorastaan absurdeja piirteitä. Vaikka homoseksuaalisuus poistettiin Suomen rikoslaista vasta 1971, niin välillä mietin teemojen tuntuvan meidän vinkkelistämme nyt jo vähän vanhanaikaisilta. Mutta sitten muistin viime syksyn ja Johanna Korhosen.

Satu Linnapuomi

Eloisa muotokuva ristiriitaisesta ihmisestä

Sean Penn on vahva ennakkosuosikki parhaan miespääosan Oscar-voittajaksi nimiroolistaan Gus Van Santin ohjaamassa tositapahtumiin perustuvassa draamassa Milk. Elokuva kertoo Yhdysvaltain ensimmäisestä poliittiseen virkaan valitusta julkihomosta, San Franciscossa 1970-luvulla seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ajaneesta Harvey Milkistä, jonka elämä päättyi salamurhaajan luotiin 48-vuotiaana, ratkaisevan poliittisen voiton jälkeen.

Van Santin elokuva seuraa sekä Milkin vastusten täyttämää poliittista uraa että hänen melko epävakaista yksityiselämäänsä 1970-luvun alusta ennenaikaiseen kuolemaan saakka. Vaikka aiheessa on kaikki sankaritarinan ainekset, Milk rakentuu ennen kaikkea eloisaksi muotokuvaksi ristiriitaisesta ja puutteellisesta, mutta oikeaksi uskomansa asian puolesta sinnikkäästi taistelleesta ihmisestä.

Aitoa aikakauden dokumenttimateriaalia kerrontaansa taitavasti yhdistävä Milk palauttaa kirjavan uran tehneen Gus Van Santin takaisin Hollywoodin kiinnostavimpien nykyohjaajien joukkoon. Vastikään George W. Bushia valkokankaalla esittänyt Josh Brolin tekee Milkin tärkeässä sivuosassa monisärmäisen roolityön, josta hän ansaitsi myös Oscar-ehdokkuuden. Kaikkiaan kahdeksan ehdokkuutta saanut leffa kilpailee lisäksi parhaan elokuvan, ohjauksen, alkuperäisen käsikirjoituksen, musiikin, leikkauksen ja puvustuksen Oscareista.

Tarmo Poussu

Lue seuraavaksi