1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Naantalin 30-vuotiaat musiikkijuhlat houkuttelee Brittenillä ja Pendereckillä

Naantalin musiikkijuhlilla esitetään ensi kesänä tiettävästi ensi kertaa Suomessa Benjamin Brittenin kirkko-ooppera Tuhlaajapoika. Maanantaina esiteltyyn juhlavuoden ohjelmaan kuuluvat myös muun muassa Krzysztof Pendereckin uuden sellosonaatin maailman kantaesitys ja Soile Isokosken konsertti, ja esiintyjälistalta löytyvät myös English Chamber Orchestra ja ruotsalainen a cappella -yhtye The Real Group.

Puistokonsertti Naantalin Kaivopuistossa. Kuva: Esko Keski-Oja

Naantalin musiikkijuhlat kuuluu Suomen vanhimpiin kesätapahtumiin. Sen kävijämäärä on vakiintunut . Viime vuosina kesäfestivaalia on täydennetty talvikonserteilla, jotka tänä vuonna järjestetään 21. ja 22.2.

Taiteellisesta suunnittelusta on alusta asti vastannut festivaalin perustaja, professori Arto Noras. Juhlavuodelle hän on koonnut 26 konsertin sarjan, jossa on huomioitu etenkin Felix Mendelssohn ja Joseph Haydn. Mendessohnin syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 200 vuotta, ja saman verran on aikaa Haydnin kuolemasta.

Naantalin luostarikirjon lisäksi konsertteja järjestetään Rymättylän, Merimaskun, Velkuan ja Raision kirkoissa sekä ensi kertaa myös Kaarinan kirkossa.

Festivaalin avaa kaksi esitystä brittiläisen Benjamin Brittenin Tuhlaajapoika-kirkko-oopperasta. Se on kolmas osa oopperatrilogiasta, jonka ensimmäinen osa esitettiin Naantalissa vuonna 2006. Arto Noras ja Ralf Gothóni kantaesittävät musiikkijuhlille tilatun puolalaisen Krzysztof Pendereckin sellosonaatin, ja sopraano Soile Isokosken ohjelmassa yhdessä baritoni Bo Skovhusin ja pianisti Marita Viitasalon kanssa on Hugo Wolfin Italialainen laulukirja.

Merikonsertti aloittaa uuden perinteen

Muita ensi kesän taiteilijoita ovat muun muassa sopraano Pia Freund ja tenorit Ville Salonen ja Petri Bäckström, viulistit Cho-Liang Lin, Jaakko Kuusisto ja Elina Vähälä, sellistit Frans Helmerson ja Hannu Kiiski sekä pianistit Xu Zhong ja Juhani Lagerspetz.

Festivaalin päätöskonsertti soi meren kunniaksi, ja siitä on määrä tehdä juhlille uusi perinne. Merelle suunnataan myös konkreettisesti festivaalin loputtua: juhlaristeily vie väen Riikaan ja Saarenmaalle.

Juhlien ohessa järjestetetään lisäksi musiikkileiri. Tällä kertaa opetusta ja mestarikursseja on viulisteille, sellisteille ja ensi kertaa myös kontrabasisteille. Opiskelijoista koottava orkesteri pitää oman päätöskonserttinsa Jaakko Kuusiston johtamana.