Suomalainen Melbournessa: Palojen rajuus yllätti

Australian etelärannikolla Melbournessa asuvan Suomi-sanomalehden päätoimittajan Risto Söderin mukaan tämänvuotisten maastopalojen voima yllätti, vaikka palot ovatkin jokavuotisia.

Ulkomaat

YLE Radio 1:n Ykkösaamussa haastatellun Söderin mukaan ihmiset ovat kummastelleet, miksi tänä vuonna tapahtui katastrofi, vaikka sääolosuhteet tunnettiin ennalta ja ihmiset tiesivät, kuinka maastopalojen uhatessa toimitaan.

- Ihmisille on annettu ohjeet, että voi joko lähteä pakoon tai jäädä puolustamaan taloaan. Mutta tuuli olikin niin kova ja tuli yksinkertaisesti levisi niin nopeasti, ettei siihen kukaan päässyt väliin, Söder sanoo.

Söderin mukaan ongelmana on, että Australian puskapalo on pirullinen ja viekas vastustaja.

- Se koukkaa mistä vain ja onkin yhtäkkiä palomiesten takana. Taistelua liekkejä vastaan on hyvin vaikea suunnitella.

Kolmen miljoonan asukkaan Melbournen ympäristössä on tuhoutunut kymmeniä pienempiä kaupunkeja. Risto Söderin omasta kodista lähimmät palot ovat tänä vuonna riehuneet 30 - 40 kilometrin päässä, mutta hänellä on aiemmilta vuosilta kokemusta siitä, kun tuli uhkaa taloa. Söder kertoo, että kekäleet voivat lentää jopa nelisen kilometriä tuulen mukana.

- Ja kun ne putoavat pihalle, ne täytyy saada sammumaan heti, sillä muuten ne sytyttävät pihan ja läheisen metsän. Silloin on joko lähdettävä kiireesti tai mentävä kellariin piiloon, Söder kuvaa.

Nytkin tulirintama on saattanut olla taloista neljän - viiden kilometrin päässä, mutta viiden minuutin päästä liekit ovat jo palaneet vieressä.

Vompatinkolo piilopaikkana

Palaneilta alueilta kerrotaan erikoisia selviytymistarinoita: joku on pärjännyt kylpyammeessa, joku kellarissa, jonkun kerrotaan piiloutuneen vompatinkoloon. Moni on yrittänyt paeta autolla, mutta se on Risto Söderin mukaan kaikkein vaarallisin tapa.

- Palaneista kylistä on löydetty kymmenittäin autoja, joihin on kuollut ihmisiä sisälle, hän sanoo.

Australiassa on käyty viime päivinä keskustelua äärimmäisistä luonnonilmiöistä, sillä samaan aikaan etelän palojen kanssa itärannikolla on kärsitty rankkasateiden aiheuttamista tulvista. Söderin mukaan ihmiset pohtivat, eikö hallitus vihdoin jo usko, että ilmastonmuutos on tulossa.

Myös tuhopolttajien tuomiot herättävät keskustelua. Söder uskoo, että yksi maastopalokatastrofin seurauksista tulee olemaan se, että tuhopolttajien rangaistuksia kovennetaan.

Lähteet: YLE Uutiset